X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

A fost lansată o nouă ediție a Cărții Roșii a Republicii Moldova

12 feb. 2016,, 11:00   Societate
5381 0

A fost lansată o nouă ediție a Cărții Roșii a Republicii Moldova
Foto : pronoi.md

O nouă ediție, reeditată, a Cărții Roșii a Republicii Moldova a văzut lumina zilei, informează NOI.md.

Ediția relevă că în prezent, cu statut protejat din cauza riscului de dispariție, pe teritoriul țării sînt 208 specii de plante și 219 specii de animale.

„Cartea Roșie este un avertisment, un îndemn la protecția mediului! Un semn de alarmă vizînd pericolul dispariției viitorului, nu atît de îndepărtat, a peste 400 de specii de plante și animale incluse în această carte”, a afirmat prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu.

La rîndul său, și președintele AȘM, Gheorghe Duca, a menționat importanța Cărții Roșii: „Nu este o simplă monografie, ci o muncă a mai multor cercetători din mai multe domenii. Este o întruchipare a frumuseții noastre naturale, fiind un îndemn de conservare a naturii”.

Potrivit academicianului Ion Toderaș, țara noastră se bucură de cel mai înalt indice de endemism: „Din 24 de specii incluse în Cartea Roșie, 17 sînt endemice, adică nu se întîlnesc în altă parte în lume decît la noi, în Moldova”.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Corina Fusu, a menționat că în urma încheierii unui acord între instituția pe care o reprezintă și Ministerul Mediului, elevii din instituțiile de învățămînt general vor avea ocazia să studieze o nouă disciplină opțională – Educația ecologică. Iar Cartea Roșie va fi introdusă drept suport de curs pentru această disciplină.

Prima ediție a Cărții Roșii a fost editată în anul 1976 și includea 50 de specii de plante și animale rare, pe cale de dispariție. A doua ediție a apărut în anul 2001 și cuprindea 126 de specii de plante și 116 specii de animale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав