Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

CEC a adoptat regulamentul de asigurare a accesului la alegeri pentru persoanele cu dizabilităţi

27 ian. 2016,, 11:15   Societate
1286 0
Людям с ограниченными возможностями обеспечат доступ к выборам
Foto: gagauzinfo.md
Comisia Electorală Centrală a aprobat marţi, 26 ianuarie, Regulamentul cu privire la accesibilitatea procesului electoral pentru persoanele cu dizabilităţi. Documentul a fost aprobat la şedinţa de marţi.

Conform Regulamentului, organele electorale, concurenţii electorali, administraţia publică centrală şi locală trebuie să asigure condiţii de participare la alegeri pentru această categorie de cetăţeni. Astfel, secţii de vot trebuie să fie amplasate în locuri publice accesibile, dotate cu rampe, precum şi alfabetul Braille, rigle, lămpi şi lupe. Secţiile de vot trebuie să fie adaptate raţional la necesităţile persoanelor cu probleme ale aparatului locomotor, vîrstnicilor, inclusiv grupuri cu mobilitate limitată. Aceste încăperi trebuie să fie încălzite în caz de temperaturi joase şi iluminate bine.

"Este necesar de asigurat accesul neîngrădit şi nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilităţi la procesul electoral, dreptul de a alege şi de a fi ales pentru persoanele cu nevoi speciale", se menţionează în Regulament, care a fost elaborat în baza propunerilor formulate de către reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale de profil şi a fost consultat public în vederea îmbunătăţirii acestuia.

De asemenea, noul regulament prevede şi răspunderea concurenţilor electorali. Astfel, concurenţii electorali garantează persoanelor cu nevoi speciale dreptul de a fi incluşi în listele de candidaţi şi de a participa activ la procesul electoral.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?