X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Registrul mormintelor din Chișinău. În ce condiții un mormînt poate fi refolosit

7 mai. 17:00   Capitala
7879 0

În gestiunea Întrepinderii Municipale "Combinatul servicii funerare" se află morminte care se întind pe o suprafață de 160 de hectare. În unele cazuri, din lipsă de spațiu, unele morminte pot fi refolosite.

Cînd și în ce condiții mormintele vechi pot fi refolisite a spus pentru noi.md, Ludmila Boțan, directoarea Combinatului servicii Funerare din Chișinău.

”Avem în regulamentul nostru de funcționare a cimitirelor această prevedere în care este specificat că în anumite condiții mormintele pot fi refolosite. Dacă timp de 20 de ani și mai mult nu a venit nici o adresare pentru anumite morminte ele pot fi redistribuite, ceea ce se și întîmplă în toate cele 9 cimitire, mai puțin în Cimitirul Sfîntul Lazăr pentru că este un cimitir mai nou și practic ținem și noi cont că foarte mulți au plecat peste hotare și ar putea să revină chiar și după 20 de ani, respectiv acolo doar dacă este o rudă de gradul I, ea poate fi înhumată deasupra peste acel mormînt, doar că încă nu am început redistribuirea acelor morminte vechi. Dar în celelalte 9 cimitire practic nu avem spații și doar refolosim mormintele vechi”, a declarat Ludmila Boțan.

Totodată, aceasta a menținat că în mod continuu administrația Întreprinderii îmbunătățește registru mormintelor din Chișinău, astfel care rudele care își doresc să găsească mormintele celor apropiați să le poată găsi cu ușurință.

”Noi mereu îl îmbunătățim și lucrăm la acest registru, doar că la moment toate întrebările se adresează fie la administrația Cimitirului Sîntul Lazăr dacă este vorba de un mormînt care se află pe teritoriul acelui cimitir, fie la Mateevici 11 dacă este vorba de celelalte cimitire. La moment noi nu avem, dar sînt date cu caracter personal și atît timp cît noi nu avem voie să publicăm acele date cu caracter personal pentru că autorizațiile se eliberează persoanele vii care îngrijesc de mormintele apropiaților, atîta timp cît nu există o claritate și sînt date cu caracter personal nici nu putem afișa mai multă informație”, a specificat directoarea Combinatului servicii Funerare din Chișinău.


O provocare cu care se confruntă Întreprinderea municipală ”Combinatul Servicii Funerare” este și faptul neachitării taxelor pentru întreținerea mormintelor.

”Există și această situație, doar că sînt mai puține. Noi de fapt anunțăm fiecare persoană atunci cînd își rezervează, pentru că noi încasăm taxele pentru întreținere doar la mormintele autorizate. Celelalte morminte care au mai mulți, care nu au fost autorizate și care urmează să fie redistribuite nu se încasează nici o taxă. De aceea persoanele care și-au autorizat locul de vechi, în autorizație este foarte clar scris despre această taxă, cum urmează să fie achitată. Este o taxă de 240 de lei anual, dar sînt persoanele social vulnerabile care sînt scutite de această taxă și primăria recuperează pentru pensionari, pentru participanții la război, pentru persoanele cu dizabilități”, a specificat Boțan.

6
0
5
7
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?