X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Un satelit japonez s-a ciocnit cu gunoi spațial. Ce țară este de vină

30 apr. 02:00   Ştiinţă şi IT
2032 0

Un satelit al companiei japoneze Astroscale s-a ciocnit cu o componentă de mai multe tone a vehiculului de lansare japonez H-IIA.

Corpul rachetei a rătăcit fără destinație în spațiu pentru al doilea deceniu, punînd în pericol sateliții funcționali.

Rachetele moderne se asigură că toate piesele lor se întorc pe Pămînt la scurt timp după zbor. Dar etajul rachetei H-IIA care a ridicat o navă spațială de măsurare a CO2 numită Gosat în 2009 a rămas pe orbită. Cu o zi înainte, un alt vehicul japonez, satelitul ADRAS-J al companiei private Astroscale, a întîlnit acest obiect de mai multe tone. Compania a prezentat o fotografie care demonstrează această întîlnire. În imaginea realizată de ADRAS-J, se poate vedea etajul superior uzat al unei rachete japoneze.

„Imaginea fără precedent marchează un pas important în direcția înțelegerii și abordării deșeurilor spațiale, facilitînd progresul către un mediu spațial mai sigur și mai durabil”, afirmă Astroscale.

În următoarea fază a misiunii ADRAS-J, echipa va încerca să obțină imagini suplimentare ale acestei trepte superioare prin diverse operațiuni de apropiere controlată. Se așteaptă ca imaginile colectate să ajute la o mai bună înțelegere a modului de îndepărtare de pe orbită a acestui deșeu și a altora similare.


Deșeurile spațiale rămîn o problemă serioasă, iar oamenii de știință din întreaga lume caută modalități de combatere a acestora. NV Techno a scris cu o zi înainte despre eforturile startup-ului Dark, cu sediul la Paris, care dezvoltă o navă spațială numită Interceptor, care va scoate de pe orbită obiectele nedorite ca o mănușă de box.

1
1
0
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?