Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

FMF a finalizat Studiul de prefezabilitate pentru construcția unui stadion național

25 apr. 09:30   Sport
2111 0

La Casa Fotbalului din Chișinău a avut loc o întîlnire între conducerea FMF și reprezentanții companiei din România, selectată pentru a efectua studiul de prefezabilitate pentru construcția unei arene de fotbal în municipiul Chișinău.

La întrunire au participat Președintele FMF, Leonid Oleinicenco, Secretarul General al FMF, Serghei Butelschi, directoarea Stadionului Zimbru, Alina Capațîna, arhitectul Nemes Karoly și inginerul Dragoș Marcu.

„Am discutat cu reprezentanții autorităților centrale și am ajuns la un consens legat de construcția unui stadion național. FMF și-a asumat angajamentul de a efectua un studiu de prefezabilitate, care va evidenția necesitatea, locația potențială, factorii tehnico-economici, precum și modalitățile de întreținere și mentenanță ale acestuia. Ne dorim să construim un complex sportiv care să găzduiască evenimente din diverse ramuri ale sportului, nu doar fotbal. Sperăm că pînă în toamna lui 2024 vom avea finalizat și studiul de fezabilitate, pe care urmează să îl elaboreze reprezentanții Guvernului, iar apoi să avansăm la o altă etapa a proiectului”, susține președintele FMF, Leonid Oleinicenco.

Astfel, evaluarea de prefezabilitate asumată de FMF a fost finalizată în termenii stabiliți. Raportul final urmează să fie transmis reprezentanților Guvernului. Totodată s-au stabilit următorii pași, ce includ elaborarea studiului de fezabilitate și organizarea lucrărilor de proiectare.

„Elaborarea studiului de fezabilitate ar putea dura aproximativ 6 luni. După această etapă, va începe procedura de execuție. Se consideră că modelul design&build este avantajos în acest caz pentru Republica Moldova, deoarece responsabilitatea construcției este împărțită între executant și proiectant. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 20 de luni, însă acesta poate varia în funcție de procedurile de avizare, care pot dura pînă la 3-4 luni", spune arhitectul Nemes Karoly.


„Pentru a realiza acest studiu am avut o serie de întîlniri cu reprezentanții Primăriei, Cadastrului și ai Ministerului Infrastructurii din Republica Moldova. Provocările abia încep să fie identificate. Este necesar să înțelegem importanța unei investiții de acest fel, dar și să dezvoltăm strategii bine gîndite. Construcția de stadioane nu influențează doar pe plan intern, ceea ce se întîmplă pe teren, ci și comunitatea. Oamenii din jurul unor astfel de edificii adoptă un stil de viață sănătos, copiii devin mai activi și se implică în activități sportive. Fapt demonstrat chiar de cei din Cluj, România”, menționează inginerul Dragoș Marcu.

Menționăm, că la moment sînt identificate 5 locații posibile unde ar putea fi construit stadionul național, iar capacitatea acestuia ar fi de maxim 25.000 de locuri. Inițiativa reprezintă un pas important pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din Chișinău și pentru promovarea fotbalului național la nivel internațional.

2
0
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?