Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Sturza: Moldova a început să prezinte pericol pentru securitatea din regiune

31 oct. 2015,, 09:45   Politică
17719 1
Foto: today.md
Politica de vecinătate a Uniunii Europene s-a transformat într-o catastrofă pentru Moldova. Declarația aparține cunoscutului om de afaceri Ion Sturza și a fost făcută în cadrul celei de-a treia ediție a Forumului anual de dezbateri pe integrarea europeană a Moldovei, informează NOI.md. Potrivit lui Ion Sturza, ideea creării unei centuri prietenoase Uniunii Europene, unei linii de securitate dintre UE și Rusia, la un moment dat a provocat acele reflexe care au dus spre catastrofa din Ucraina, anexarea Crimeei. În consecință, alte state din regiune sub presiune internă și externă au renunțat la ideea apropierii de UE. „Moldova rămînea ultima speranță. S-a întîmplat ce s-a întîmplat. Însă cinic vorbind, UE mai are o speranță. Este vorba de Belarus, care ar putea deveni un element de succes al politicii de vecinătate în Europa de Est”, a spus Ion Sturza.

Fostul premier a subliniat că în încercarea de a înlocui programul pragmatic „bani în schimbul securității și stabilității la hotarele UE”, Bruxellesul a început realizarea unui program mai fin, cu acorduri de asociere, care au desemnat o posibilă perspectivă europeană pentru țările din regiune, dar fără bani. Ion Sturza a menționat că fără mijloace serioase în regiune este imposibil de realizat reforme și programe de stabilizare și asigurare a securității. Potrivit omului de afaceri, cele 500 de milioane de euro promise Ucrainei sau cele 100 de milioane de euro promise Moldovei nu sînt suficiente pentru stabilizarea acestor țări. „Cu părere de rău, toată acestă politică de vecinătate s-a transformat într-o catastrofă, inclusiv pentru Moldova”, a declarat Ion Sturza. Totodată, expertul a indicat că principalele probleme ale Moldovei sînt interne, or, elita politică de la Chișinău nu a făcut față problemelor legate de implementarea reformelor.

Ex-premierul a constatat că prioritățile UE se schimbă rapid și dacă anterior pe pimul plan era situația din Ucraina, apoi din Grecia, după care problema migranților și refugiaților, acum principala problemă a UE este cea legată de securitate și aportul fiecărei țări în asigurarea securității în regiune. Potrivit lui Ion Sturza, în loc să devină o sursă de stabilitate, Moldova s-a transformat într-o sursă de instabilitate și a început să prezinte pericol pentru securitatea din regiune, avînd în vedere spălarea banilor, comerțul cu arme, droguri și substanțe radioactive, traficul de ființe umane. „S-a schimbat dramatic și perceperea Moldovei de către partenerii de dezvoltare. Respectiv, nimeni nu va mai tolera jocurile de la Chișinău la fel cum a fost pînă acum”, a declarat fostul prim-ministru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?