Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Banca Mondială: sărăcia în Moldova va crește

28 oct. 2015,, 09:30   Societate
3295 3

Foto: rtr.md

Nivelul sărăciei în Republica Moldova va crește în următorii ani. Astfel de previziuni nefavorabile au făcut economiștii Băncii Mondiale într-un nou raport ce cuprinde economiile din Europa și Asia Centrală. Motivul sărăciei îl reprezintă criza din sectorul bancar și creșterea rapidă a prețurilor.

Pentru a reduce inflația, care a depășit deja de două ori ținta Băncii Naționale, autoritatea de reglementare a înăsprit politica monetară. Ca urmare, credite sînt mult mai scumpe. În plus, de la începutul anului leul a pierdut un sfert din valoarea sa în raport cu dolarul. Acest lucru a afectat și va afecta cererea internă, spun economiștii Băncii Mondiale. Ei au observat că cei mai mulți dintre oamenii săraci din Moldova sînt concentrați în zonele rurale. Și în această privință nu putem ignora faptul că restricțiile comerciale din partea Rusiei și seceta din vară a doborît micii fermieri.

Ca urmare, în acest an nivelul de sărăcie în Moldova, va crește la aproape 38%. Această proporție va forța populația să trăiască cu 5 $ pe zi. Și în ciuda ușoarei redresări a economiei Republicii Moldova în 2016, nivelul de trai al moldovenilor nu se va îmbunătăți.

Pentru a schimba situația, Banca Mondială recomandă ca autoritățile din Moldova, în primul rînd, să restabilească stabilitatea macro-financiară. Și apoi, să implementeze reforme structurale, cu suportul partenerilor de dezvoltare pentru a îmbunătăți competitivitatea țării. Acest lucru va crea noi locuri de muncă și va oferi un nivel decent de venituri pentru populație, cel mai probabil spre sfîrșitul anului viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?