Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nereguli inadmisibile la Spitalul Clinic Republican

28 oct. 2015,, 09:15   Societate
3478 1

Foto: noi.md

Medicamente cu termen de valabilitate aproape expirat, în valoare de un milion de lei, şi bucate preparate în condiţii neigienice. Sînt cîteva dintre neregulile depistate la Spitalul Clinic Republican de către noul director.

În context, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va angaja experţi din străinătate, pentru a face un audit la această instituţie medicală.

Cele mai multe secţii din cadrul Spitalului Clinic Republican nu au suficiente medicamente şi consumabile.

"Contractul semnat de fosta conducere, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru medicamente, conform programului naţional în lipsa acoperirii financiare este o încălcare flagrantă a legislaţiei privind achiziţiile. Spitalul, prin această acţiune, şi-a asumat datorii pe care nu trebuia să le asume", a spus ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

"Vine pacientul în spital şi este nevoit să-şi cumpere medicamente din sursele proprii. Analiza demonstrează că de foarte multe ori în Spitalul Clinic Republican se internează pacienţi cu alte diagnostice decat cele caracteristice instituţiei", a mai precizat ministrul Sănătății.

În blocul alimentar, apa se scurge prin acoperiş, condiţiile de pregătirea a alimentaţiei nu corespund normelor sanitare, iar mîncarea este adusă în secţii cu ascensorul utilizat şi de către pacienţi.

În asemenea condiţii este pusă în pericol viaţa pacienţilor şi a angajaţilor din blocul

"Ţurţuri eraua. Umblăm cu un stan de lînă şi încă unul de blană. Uitați-vă ce oase avem strîmbe de frig. Ce astea sînt degete de femei".

De asemenea, jumătate dintre lifturi nu funcţionează.

"Bolnavul aşteaptă acolo o oră sau două pînă cînd este examinat şi i se indică, de exemplu, gastroscopia. El trebuie să se întoarcă în Spitalul Clinic, să acceseze lifturile care nu funcţionează, să ajungă la etajul 15, să-şi facă investigaţia și apoi să se întoarcă la medicul care l-a trimis. Şi cînd ajunge, medicul nu mai este", spune directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

În prezent, spitalul le datorează agenţilor economici 93 de milioane de lei, pentru produse şi servicii din ultimii cinci ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?