X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vucic: Serbia nu își va închide granițele în fața migranților

28 oct. 2015,, 04:00   Externe
3483 0

Foto: thelondonpost.net

Serbia nu își va închide granițele în fața migranților și în plus va avea grijă de aceștia și va face tot posibilul pentru a-i ajuta, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucic într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, citat marți de agenția Tanjug.'Chiar dacă Croația va ridica un gard de-a lungul frontierei cu Serbia, guvernul meu nu va pune garduri la graniță, nici la frontiera cu Bulgaria și nici la cea cu Macedonia', a indicat șeful executivului de la Belgrad.

El a apreciat totodată că Serbia nu are nevoie de ajutor în criza refugiaților, iar asistența ar trebui în opinia sa să fie direcționată către alte state, precum Austria, Germania sau țările scandinave. 'Ele au nevoie de ajutor, nu noi', a spus Vucic.

În Serbia, refugiații nu provoacă acea nervozitate care este semnificativă în regiune, a adăugat el, dezaprobând totodată ideea că sprijinirea refugiaților ar avea un impact negativ asupra redresării economice.

Cât despre eventualitatea ca Germania să-și închidă granițele în fața acestor migranți, Vucic a afirmat că nu se teme de o astfel de posibilitate, întrucât acum 'toți ochii sunt ațintiți asupra Germaniei și Austriei, care sunt la cârma Europei'. 'Prin închiderea frontierelor, Germania ar trimite un semnal că dorește să se debaraseze de noi toți', a continuat șeful executivului sârb, menționând totodată că nu-și poate imagina o asemenea situație.

El a ținut să sublinieze mai departe că este alături de cancelarul german Angela Merkel, motivând că Germania a oferit multe Europei de Est, inclusiv Serbiei. 'Nu putem uita acest lucru', a notat șeful executivului de la Belgrad, care, atunci când în Uniunea Europeană a fost inițiată dezbaterea despre cotele obligatorii de refugiați, a declarat că Serbia este dispusă să primească o astfel de cotă pentru a arăta în acest mod că este 'mai europeană decât alții' și pentru a-și spori șansele de aderare la blocul comunitar.

Întrebat dacă este dezamăgit de atitudinea manifestată de unele țări în actuala criză provocată de valul de migranți, Vucic a răspuns în interviul acordat publicației germane că s-a întâlnit cu mulți politicieni care se prezintă drept pro-europeni, dar care doresc în același timp să profite de pe urma crizei refugiaților.

Declarațiile premierului sârb survin în timp ce Croația și Slovenia atrag tot mai mult atenția că iau un calcul posibilitatea de ridica garduri la granițe, după modelul Ungariei, pentru a controla valul de migranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu și care adesea trec haotic granițele în drumul lor către vestul Europei, aceștia dorind să ajungă în special în Germania.

Tot marți, ministrul sloven de externe, Karl Erjavec, a declarat că țara sa va recurge la măsuri 'excepționale' la frontiera croată, luând în calcul inclusiv ridicarea unui gard, dacă guvernul de la Zagreb nu respectă prevederile acordului convenit la mini-summitul european desfășurat duminică la Bruxelles, ce conține o serie de măsuri de organizare a fluxului de migranți ce traversează statele balcanice.

Dar guvernul croat a avertizat la rândul său că nu va putea evita trimiterea migranților către Slovenia, întrucât angajamentul asumat duminică de a evita un aflux necontrolat de refugiați nu este deocamdată respectat nici de statele care o preced pe așa-numita rută a Balcanilor, respectiv Grecia, Macedonia și Serbia.

Între timp au apărut tensiuni și între Austria și guvernul federal al landului german Bavaria, acesta din urmă acuzând autoritățile de la Viena că trimit migranții înspre Germania fără o informare prealabilă, fapt care nu ar permite poliției germane să se organizeze. Pe de altă parte, Austria a refuzat luni seară intrarea a sute de migranți veniți dinspre Slovenia, aceștia fiind în prezent blocați la frontiera dintre cele două țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?