X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Comuniștii și socialiștii au respins chestiunea privind grantul de 100 de milioane de euro din partea României

22 oct. 2015,, 14:22   Politică
5641 3
Коммунисты и социалисты «прокатили» вопрос о гранте в 100 млн евро от Румынии
Foto: investbag.com
După o pauză de două ore (în loc de 30 de minute) ședința Parlamentului a fost totuși preluată. Și chiar s-a menținut cvorumul după ce fracțiunea PLDM a părăsit sala în semn de protest, deoarece n-a fost susținută propunerea ei de a amîna ședința pentru joia viitoare. Din cei 96 de deputați prezenți dimineață, în sală au rămas 78. Deputații au examinat chestiunile ce urmau să fie trecute pe agenda de lucru. Una dintre cele mai importante se referea la grantul românesc, comunică NOI.md.

Ea a fost propusă pentru a fi inclusă suplimentar în agenda de lucru. Comisia pentru politica externă și integrarea europeană a propus să se ratifice Protocolul adițional (nr.5) la Acordul între Moldova și România privind programul implementării suportului tehnic și financiar în baza asistenței financiare nerambursabile în valoare de 100 de milioane de euro. Acești bani sînt prevăzuți pentru instituțiile de stat.

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a amintit că nu s-a finalizat ancheta dezordinilor din 7 aprilie 2009, iar din contul banilor Guvernului român se propune repararea sediului Parlamentului. „Acei care au atentat la statul nostru au găsit pentru aceasta surse. Cine a furat banii, acela trebuie să repare Parlamentul, nu din contul granturilor sau împrumuturilor. Este o rușine națională, dacă noi reparăm instituția supremă a statului nostru pe banii cuiva”.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a spus că acest lucru se face pentru oameni. Marian Lupu, șeful fracțiunii PDM, de asemenea, a obiectat: „Rușinea a fost a instituțiilor de stat care n-au reușit să prevină evenimentele din 7 aprilie. Iar grantul românesc este un ajutor pe care trebuie să-l utilizăm eficient”.

Vladimir Voronin a propus în calitate de compromis: „Modificați menirea grantului, iar edificiile deteriorate ale Parlamentului și Președinției trebuie să le restabilim din contul mijloacelor bugetare, pentru că noi sîntem un stat suveran. Ne vor renova edificiul, iar pe urmă vor spune să plecăm de aici cît mai repede”.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a pronunțat, de asemenea, categoric împotrivă: „De ajuns cu românizarea și de ajuns cu împrumuturile, noi nu susținem trecerea acestor documente pe agenda de lucru”. Deoarece chestiunea nu era susținută de două fracțiuni, spicherul nici nu a pus la vot această chestiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?