Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova se atestă un deficit de veterinari

22 oct. 2015,, 13:15   Societate
2490 2
В Молдове дефицит ветеринаров
Foto: uganews.ru
Republica Moldova se confruntă cu un deficit de veterinari. Pentru activitatea normală a ramurii zootehnice este nevoie de cel puțin 500 de veterinari, însă acum numărul lor este de doar 340 de specialiști.

Informația a fost comunicată Comisiei parlamentare pentru agricultură de conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Anual, pentru achitările salariale a veterinarilor, din buget sînt alocați 20 de milioane de lei, alte 11 milioane sînt alocate pentru procurarea vaccinurilor și diagnosticare. Conducerea ANSA a raportat și despre situația ce ține de controlul fitosanitar și export. Potrivit conducerii Agenției, uniunile producătorilor agricoli sînt acuzate de tergiversarea procesului de efectuare a controalelor.

„Simt o pasivitate din partea asociațiilor. Ele nu sînt interesate în export și restructurarea ramurii alimentare, însă în acest sens ANSA a elaborat pentru Guvern un proiect de decizie privind implementarea pachetului sanitar. Vom propune stabilirea unor termene provizorii pentru toți agenții economici – 2-3 ani, după care vom fi nevoiți să-i lichidăm”, a menționat vicedirectorul ANSA, Grigore Porcescu.

Raportul și poziția ANSA au stîrnit nemulțumirea deputaților.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?