X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Şeful IFPS neagă acuzaţiile fostului premier Leancă privind încălcarea legislaţiei

12 oct. 2015,, 16:00   Politică
3297 0
Foto: noi.md
Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, a negat acuzaţiile preşedintelui Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, de conflict de interese şi încălcare a legislaţiei fiscale, considerînd că declaraţiile sînt o goană după rating şi dividende politice.

În declaraţia oficială a şefului IFPS se menţionează că Leancă "fie nu cunoaşte situaţia, fie este prost informat de către consilierii săi".

"Cu referinţă la controalele fiscale, îl vom informa pe fostul simplu premier că, numai anul trecut, faţă de 2013, numărul controalelor a fost diminuat cu 20 la sută (cu 15 mii de controale mai puţin), deci nu s-a efectuat fiecare al cincilea control! Sumele impozitelor calculate în urma controalelor exercitate practic s-a dublat (în 2013 – 653 milioane de lei; în 2014 – 1 miliard 201 milioane de lei; primul semestru din 2014 – 540 milioane de lei, primul semestru din 2015 – 641 de milioane de lei)! De asemenea, este de remarcat că inspectorii fiscali nu iniţiază controale aleatorii, ci procedează numai după o analiză detaliată a factorilor de risc şi doar în baza unei decizii de iniţiere a controlului fiscal", a explicat Prisăcaru.

De asemenea, şeful IFPS a menţionat propunerea lui Leancă de a verifica contribuabilii oneşti cel mult o dată în an. Potrivit lui, în prezent această categorie de contribuabili este scutită de controale fiscale pentru o perioadă de doi ani.

"Acest termen este prelungit încă pentru doi ani în situaţia în care contribuabilul respectiv nu a comis derogări de la prevederile statutului ce l-a consacrat. Referitor la reproşurile care mă vizează direct, pot să spun că, la iniţiativa CNA, doi ani de-a rîndul am fost verificat de către CNI, rezultatele acestor verificări fiind publice şi orice cetăţean avînd posibilitatea să facă cunoştinţă cu ele", a menţionat Prisăcaru.

Şeful IFPS a informat că dovezile prezentate de Leancă conform cărora ar facilita interacţionarea companiei sale (EcoFin - "I") cu organele fiscale este ruptă din context, iar regulamentul şi serviciile prestate de companie nu contravin legislaţiei. Mai mult decît atît, el a spus că, din momentul investirii în funcţie, nu mai este director al companiei, figurînd doar în calitate de fondator.

Prisăcaru a îndemnat organele de drept, reprezentanţii societăţii civile şi experţii independenţi să-i verifice activitatea pentru a nu admite pe viitor asemenea situaţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?