X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Eficienţa energetică a Moldovei stă sub semnul întrebării

8 oct. 2015,, 16:15   Societate
3050 1
Foto: noi.md
Şansele ca Republica Moldova să-și eficientizeze consumul de energie cu 20%, să reducă emisiile de bioxid de carbon cu 25% şi să utilizeze surse regenerabile de energie în proporţie de 20% (în cazul energiei electrice 10%) către anul 2020 sînt destul de reduse, consideră Mihai Tîrşu, director al Institutului de Energetică din Moldova.

Mihai Tîrşu a declarat, în cadrul unui seminar privind eficienţa energetică organizat de compania Gas Natural Fenosa, că la momentul actual "utilizarea energiei regenerabile este la nivelul de 12%, în special fiind vorba de utilizarea biomasei".

"Cît priveşte energia electrică, în prezent doar mai puţin de 1% este energie regenerabilă. Este foarte greu de imaginat că vom reuşi să atingem obiectivul de 10% către anul 2020, după cum este prevăzut în angajamentele asumate de Republica Moldova", a spus Mihai Tîrşu.

"Eficientizarea consumului de energie cu 20% stă, de asemenea, sub semnul întrebării. Deoarece este un proces foarte costisitor, iar statul nu îşi poate permite să aloce fonduri în acest scop, trebuie să ne bazăm pe surse externe. Astfel, pe parcursul ultimilor ani au fost întreprinse, cu sprijinul partenerilor externi, mai multe măsuri în acest sens. Din păcate, au fost stopate practic toate programele de finanţare din exterior", a spus Mihai Tîrşu.

Întrebat cum poate fi redusă ponderea energiei electrice în preţul final al produselor moldoveneşti, Mihai Tîrşu a declarat că "pe parcursul ultimilor 4 ani companiile care au înţeles importanţa acestei probleme au participat intensiv la proiectul MoSEFF finanţat de BERD şi au beneficiat de sprijin financiar pentru procurarea de noi linii tehnologice şi termoizolarea clădirilor, reuşind astfel să-şi reducă consumul de energie cu 50-60%".

În prezent, Republica Moldova importă 81% din energia electrică, producţia proprie reprezentînd doar 19%, susţine expertul în energetică.

Potrivit lui, Moldova mai are încă foarte mult de lucru la capitolul reducerea pierderilor de energie din sistem. "Aceste pierderi au fost reduse de la 30% în 2001 pînă la 13% în prezent. În ţările dezvoltate acest indice este de doar 5-6%. Pentru a micşora aceste pierderi, sînt necesare foarte mari investiţii în liniile de distribuţie, echipamentul electroenergetic aferent, precum şi în conceptul de distribuţie", a mai spus Mihai Tîrşu.

El a adăugat că consumul de energie electrică este în continuă creştere în Moldova. În 2014, Moldova a consumat circa 4 mld. kWh, faţă de 3,9 mld. kWh în 2013.

În cadrul aceluiaşi seminar, Ramon Silvia Burgos, responsabil pentru inovaţii şi dezvoltarea serviciilor energetice în cadrul Fundaţiei Gas Natural Fenosa, a spus că GNF nu este interesată ca consumatorii din Moldova să achite facturi cît mai mari și, din această cauză, compania întreprinde o serie de măsuri care au drept scop familiarizarea persoanelor fizice şi juridice cu posibilităţile de reducere a consumului. Potrivit lui, cele mai mari economisiri, de pînă la 70%, pot fi obţinute prin utilizarea lămpilor LED. Utilizarea sistemelor moderne de producere a energiei termice şi termoizolarea clădirilor poate economisi pînă la 50% din consumul de energie electrică, a mai spus Ramon Silvia Burgos .

La seminarul "Eficienţa energetică: tendinţe şi perspective. Experienţa Republicii Moldova şi a Spaniei", organizat de GNF, au participat specialişti din domeniu, funcţionari de diferit nivel cu atribuţii în managementul sistemului energetic, reprezentanţi ai mediului academic de profil, studenţi şi reprezentanţi ai mass-mediei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?