X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Reniță: Fondul forestier este ticsit cu vile și hoteluri

8 oct. 2015,, 14:45   Societate
3704 0
Реницэ: Лесной фонд напичкан виллами и гостиницами
Foto: publika.md
Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM) este îngrijorată de problema dării în arendă a pădurilor și extragerea ilegală a nisipului din Nistru și Prut. Potrivit președintelui MEM Alecu Reniță, Guvernul nu tratează aceste probleme în modul cuvenit, relatează NOI.md.

Problema extragerii ilegale a nisipului din Nistru și Prut este una dintre cele mai stringente pentru ecologi. În acest context, Alecu Reniță a amintit că în anul 2012 a fost adoptată Legea privind transportul naval intern, potrivit căreia unele companii au dreptul să extragă nisipul în scopuri necomerciale.

Potrivit lui, acest articol a fost introdus în Lege pentru companiile specializate în extragerea necomercială a nisipului în vederea îmbunătățirii condițiilor de navigație pe rîuri. Numeroși răufăcătorii au profitat de această fisură în Lege și extrag nisipul în cantități industriale, pretinzînd că desfășoară activitate necomercială. „Ignorarea acestei probleme poate duce doar la acumularea altor probleme, a menționat Reniță. Neglijența poate genera un lanț de efecte care vor avea un impact negativ asupra societății”.

Drept o altă problemă importantă șeful MEM a calificat arenda plantațiilor forestiere. „Foarte vagă este schema prin care fondul forestier național este privatizat prin intermediul dării în arendă, ceea ce este inadmisibil în țara noastră (!), în care suprafața plantațiilor forestiere este cea mai mică din Europa – 12 la sută din teritoriu, pe cînd în Europa această cifră depășește 30 la sută. Din aceste 12 la sută 11 hectare de pămînt au fost alocate pentru vînătoare și zone de recreere. Dar ce vedem noi în locul zonelor de recreere? Puteți să mergeți la „Poienița Veselă” și să convingeți că această zonă de odihnă este ticsită de castele, vile, hoteluri și alte construcții, care nicidecum nu se potrivesc cu statutul de loc de odihnă public”, a specificat Reniță.

Ecologul a făcut apel către Ministerul Mediului să ia atitudine față de faptele revoltătoare de folosire a nisipului de rîu în scopuri comerciale, arenda zonelor forestiere, extracția pietrei în minele ilegale din nordul Moldovei. El i-a asigurat pe colegii din Minister că Mișcarea Ecologistă din Moldova va acorda toată asistența necesară la soluționarea acestor probleme stringente.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?