Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Procurorul general: Procuratura trebuie să fie avangarda reformelor din sistemul judiciar al Moldovei

7 oct. 2015,, 16:00   Societate
2567 2
Foto: noi.md
Procuratura trebuie să devină avangarda procesului de modernizare a sistemului judiciar al Moldovei, a declarat miercuri, la deschiderea conferinţei internaţionale "Reforma procuraturii: standarde europene şi cele mai bune practici", procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin.

El consideră că procurorii moldoveni trebuie să interacţioneze cu partenerii europeni şi internaţionali pentru folosirea celor mai bune practici din activitatea procuraturii altor state.

"Trebuie să percepem alte forme de activitate ale procuraturii, ca parte a sistemului judiciar al statului. În Moldova procuratura se modernizează, însă succesele lasă de dorit. Procuratura trebuie să restabilească încrederea societăţii", a spus procurorul general.

Directorul adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Ghenadie Barbă, a amintit că parlamentul moldovean a aprobat în prima lectură Conceptul reformării procuraturii pînă în 2017.

"Asupra documentului au lucrat 22 de experţi din UE. Au ajutat enorm specialiştii din Danemarca, care poate fi comparată cu Moldova la capitolul suprafaţă şi populaţie. Procuratura acestei ţări este una dintre cele mai eficiente din UE. Pentru trei ani de reforme în Moldova Consiliul Europei este dispus să acorde 18 milioane de euro. Aceste resurse trebuie să fie un stimul bun pentru modernizarea structurii", presupune el.

Fostul şef al Oficiului Procuraturii Irlandei, James Hamilton, a informat că aplicarea normelor europene de urmărire penală şi justiţie este o necesitate obiectivă pentru Moldova.

"Piatra de temelie a reformelor trebuie să fie protecţia drepturilor omului. Partenerii europeni ai Moldovei sînt dispuşi să-şi împărtăşească experienţa", a menţionat el.

Agenda forului conţine subiecte ca rolul şi locul procuraturii între instituţiile statului, principiile de selectare a personalului, specializarea procurorilor, cooperarea procuraturilor centrale cu cele locale.

Forumul de două zile este organizat în cadrul proiectului Consiliului Europei "Sprijinirea reformelor în justiţia penală din Moldova" şi finanţat de Guvernul danez. La eveniment sînt invitaţi foşti şefi de procuratură din peste 15 ţări din Europa, inclusiv din Polonia, România, Slovenia, Ucraina, Irlanda.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?