Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

SIS consideră temeinică deschiderea un dosar penal în cazul depistării cesiului la Chişinău

7 oct. 2015,, 09:15   Societate
4896 0
Foto: noi.md
Există temeiuri pentru a deschide un dosar penal pentru cazul de depistare a cesiului la Chişinău, consideră directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Balan. Asemenea declaraţie a fost făcută marţi, la şedinţa Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică.

El a menţionat că "SIS lucrează în această direcţie şi deja dispune de informaţii că incidentul este fapta unor persoane".

În opinia lui Balan, acest incident este un semnal care ar trebui să ridice semne de întrebare privind necesitatea de a desfăşura măsuri pentru depistarea substanţelor periculoase.

"Avem deja cazuri în care colaboratorii MAI depistau substanţe radioactive nedeclarate şi aceste cazuri ajungeau la condamnări. Asemenea cazuri au fost puţine, însă problema trebuie monitorizată în permanenţă de structurile de stat", a afirmat el.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, Ionel Balan, consideră că Cesiul-137 a ajuns în centrul Chişinăului cu 16 ani în urmă. Potrivit lui, în perioada 1998-1999, la întreprinderile din Bălţi şi Chişinău, în apropierea locurilor unde s-a depistat că solul este contaminat, au fost furate cantităţi de Cesiu-137. Conform unei versiuni, solul putea fi contaminat ca rezultat al erodării containerului în care se păstra substanţa.

Incidentul de contaminare a solului cu cesiu a fost depistat de colaboratorii SIS pe 21 septembrie. Pînă în prezent au fost prelevate opt probe din solul contaminat. Cercetările au demonstrat că acum terenul din centrul Chişinăului nu mai prezintă pericol. În total au fost evacuați 120 de metri cubi de sol contaminat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?