Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Porcescu și ANSA tărăgănează publicarea listei agenților autorizați

25 sep. 2015,, 16:10   Economie
1902 0

Porcescu și ANSA tărăgănează publicarea listei agenților autorizați
Foto: noi.md

Deși a promis public în fața camerei de filmat, Grigore Porcescu, șeful interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nu a publicat încă lista cu agenții economici și țările care au dreptul de a livra în R. Moldova produsele alimentare, informează AGORA.

Cât de importantă este această listă?

În cazul care un agent economic din R. Moldova dorește să importe produse alimentare de la un agent economic aflat în altă țară, ultimul trebuie să fie autorizat de ANSA. Din diferite motive, deși este prevăzut în lege că ordinul cu privire la lista celor autorizați este public, ANSA evită să publice documentul, de mai multe luni. De fiecare dată există un motiv de ce acest ordin nu este făcut public. Unii agenți economici, sub protecția anonimatului au declarat pentru AGORA că nepublicarea ordinului generează corupție și că lipsa transparenței este principala problemă. Agenții economici nu știu dacă o persoana juridică din afara țării este autorizată sau nu și trebuie să meargă de fiecare dată la ANSA să afle acest lucru, iar acolo "apare flagelul despre care vorbeam mai sus".

Cu scârț, dar a spus "DA"

Într-un interviu acordat pentru AGORA, cu mai bine de o lună în urmă, după mai multe insistențe din partea jurnaliștilor, Grigore Porcescu a promis că agenția va publica într-un final acel ordin la începutul lunii septembrie. Inițial acesta a spus că el nu se întocmește atât de ușor. După mai multe întrebări referitor la subiect, Grigore Porcescu a declarat următoarele: Nu pot să promit ceva ce ne obligă Legea. Într-un final, șeful interimar ANSA a promis că va publica ordinul în septembrie, când angajații și grupurile de lucru se vor întoarce la serviciu.

Carne neconformă adusă în Moldova

Guvernul Streleț a aprobat pe 5 august 2015 o Hotărâre care vizează norma de sănătate animală și publică, precum și modelele de certificate pentru importul mai multor produse din carne. Documentul conține mai multe prevederi referitor la standardul de import, certificate, dar și un punct care permite importul de carne neconforme, cu condiția ca produsele din carne să fie tratate termic.

O lege care permite abateri

Specialistul în securitatea alimentară care activează în Marea Britanie, George Naforniță a declarat anterior că „în această decizie nu este specificat cine poate exporta, cine sunt producătorii. Decizia similară europeană vine cu o listă anexată care conține atât țările și regiunile aprobate, cât și lista companiilor, a unităților autorizate. Din ceea ce am văzut eu, Hotărârea aprobată de Guvernul RM nu are o astfel de listă. Atât timp cât nu este vorba de o instituție respectivă de unde se poate importa, înseamnă că se poate importa de oriunde”, a declarat specialistul.

Reprezentantul secţiei de supraveghere a unităţilor de producere carne roşie, carne de pasăre şi ouă pentru consum de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a declarat pentru AGORA că „o astfel de listă este publicată doar pentru Ucraina, iar pentru celelalte țări urmează a fi elaborată și publicată în viitor”, ne spune angajatul ANSA, fără a preciza termenul când va fi publicată această listă.

Unii experți declară că nepublicarea acestei liste creează o situație care favorizează corupția la ANSA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?