X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Poveste despre Rusia: Trei scenarii pentru Siria

23 sep. 2015,, 19:00   Externe
5080 5

Foto: lratvakan.com

Rusia isi intareste prezenta militara in Siria si, potrivit unor ultime informatii, intentioneaza sa deplaseze un contingent de aproximativ 2.000 de militari. In acest context, administratia americana a decis o modificare a strategiei sale si sa livreze armament insurgentilor sirieni, pentru ca acestia sa lupte impotriva miscarii Statul Islamic alaturi de kurzi.

O participare directa sau indirecta a Rusiei in conflictul din Siria poate conduce la o victorie politica sau la o catastrofa. In opina directorului adjunct al Institului pentru studii militare si politice, Aleksandr Hramcihin, spre deosebire de Rusia, Statele Unite cred ca se poate lupta exclusiv impotriva Statului Islamic (SI), sustinand, in acelasi timp, opozitia indreptata impotriva regimului presedintelui Bashar al Assad. "Dar asa ceva este imposibil. SI face parte din opozitia siriana. Trebuie luptat impotriva tuturor", sustine Hramcihin.

Dar de ce Rusia isi intareste efectivele militare din Siria?

1 Sunt vehiculate trei ipoteze. Sustinatorii primei versiuni sunt de parere ca, hotarand sa se implice in criza siriana, Kremlinul vrea sa scoata din sarite Occidentul, care incearca disparat sa reduca pana la zero puterea de influenta a Moscovei in Orientul Mijlociu si, mai ales in Siria, unde cuvantul rusilor a cantarit intotdeauna foarte mult.

Multi experti, mai seriosi, caracterizeaza acest scenariu drept nefondat. De ce? Pentru ca armata lui Assad lupta nu numai impotriva islamistilor, dar si impotriva insurgentilor ajutati de Washington, ceea ce ineamna ca orice confruntare dintre acestia si soldatii rusi ar avea darul de a complica si mai mult relatiile si asa tensionate dintre Rusia si SUA.

2. A doua versiune merge pe ideea ca presedintele Vladimir Putin incearca sa gaseasca o punte de impacare cu Occidentul, macar de dragul unor scopuri "tactice". Asa a procedat Putin in 2001, cand, dupa evenimentele din 11 septembrie, a fost primul care l-a sunat pe George Bush nu numai pentru a-i transmite condoleante, dar si pentru a-i propune ajutor in lupta impotriva terorismului in Afganistan.

"Putin se grabeste sa sara in ajutor. La fel ca in dezbaterile legate de armele chimice ale Iranului, el vine si salveaza lumea. Dar daca vom ceda, Putin va deveni un partener de neinlocuit. Va incepe negocieri, astfel ca izolarea impusa in contextul conflictului din Ucraina va disparea si, in acelasi timp, Putin se transforma intr-un fel de arbitru regional impreuna cu Teheranul", a comentat analistul politic Charles Krauthammer, citat de Washington Post.

Venind in completare, specialistul britanic Andrew Foxall apreciaza ca, in problema siriana, Putin trebuie privit cu neincredere. Intr-un comentariu pentru New York Times, el sustine ca Rusia se foloseste de lupta impotriva terorismului pentru realizaara propriilor interese si, chiar daca SUA si Occidentul vor invita Moscova sa intre in coalitie, "Occidentul trebuie sa nu uite ca Putin nu este de incredere, iar informatiile furnizate de serviciile lui secrete nu pot fi luate ca atare", a spus Foxall.

3. In sfarsit, ultimul scenariu legat de prezenta militara a Rusiei in Siria. Moscova doreste, cu adevarat, sa lupte impotriva SI, ca un pericol pentru toate fortele din regiune. Pentru ca, spunea recent Putin, Statul Islamic a ajuns sa "controleze teritorii importante atat din Irak, dar si din Siria. Iar teroristii ameninta ca se vor indrepta spre Mecca, Medina si Ierusalim", declara liderul de la Kremlin.

Dar, atrage atentia jurnalistul Orhan Djemal, un bun cunoscator al Orientului Mijlociu, implicandu-se militar in conflictul sirian, Putin doreste, de fapt, sa previna alt scenariu, cu adevarat dramatic, si anume acela ca acest razboi impotriva SI sa intre pe teritoriul Rusiei. Potrivit datelor FSB, fostul KGB, in randurile Statelui Islamic se afla, in prezent, aproape 5.000 de rusi. Multi dintre ei s-ar putea intoarce acasa, pentru a duce mai departe "jihadul".

De altfel, un avertisment a fost lansat deja de SI inca de anul trecut, cand Rusia si presedintele Rusiei au fost chemati sa se gandeasca bine la cum procedeaza in Siria, daca nu vor sa se trezeasca "cu un razboi sangeros" in Caucazul de Nord. La acea data nu era vorba de livrari de arme, desfasurare de trupe sau crearea de baze militare. Atunci amenintarile islamistilor au fost determinate de furnizarea de avioane Siriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?