Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a acţionat în judecată Aparatul Preşedintelui

23 sep. 2015,, 14:30   Societate
25047 2
Центр журналистских расследований судится с администрацией президента
Foto: protv.md
Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ) a acţionat în judecată Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova pentru refuzul de a acorda date despre persoanele decorate cu distincţii de stat.

Potrivit CIJ, jurnaliştii s-au adresat Aparatului Preşedintelui de două ori. Prima dată jurnaliştii au cerut date despre numărul persoanelor şi pentru care merite au primit "Ordinul Republicii", "Ordinul de Onoare", "Ordinul Gloria Muncii", "Ordinul Meritul Civic", "Ordinul Ştefan cel Mare". A doua oară jurnaliştii au cerut Preşedinţiei toate actele prin care au fost respinşi candidaţii la funcţia de judecător, la cea de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţe şi judecătorii care urmau să fie promovaţi la curţile de apel.

În ambele cazuri solicitările Centrului au fost respinse de funcţionarii Aparatului Preşedintelui, care afirmă că prezentarea listei persoanelor şi judecătorilor este încălcare a Legii privind protecţia datelor cu caracter personal".

Secretarul general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, într-o scrisoare adresată Centrului a răspuns că "pentru fiecare persoană propusă pentru decorare se perfectează fişa de decorare în care se includ date cu caracter personal: anul şi locul naşterii, naţionalitatea, studiile, profesia, funcţia, locul de muncă, adresa de domiciliu, precum şi date relevante pentru conferirea distincţiei de stat. Acestea fiind date care nu pot fi răspîndite fără acordul persoanei vizate".

Jurnaliştii Centrului au iniţiat o anchetă şi privind promovarea judecătorilor din iniţiativa preşedinţilor şi sînt siguri că documentele conţin informaţii ce reprezintă interes public. Potrivit datelor Centrului, în ultimii 10 ani şefii statului au refuzat desemnarea în funcţie a 80 de judecători, motivele unor asemenea decizii fiind neclare.

În comunicatul de presă difuzat de CIJ se menţionează că au avut loc deja două şedinţe de judecată, iar următoarea este preconizată pentru luna octombrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?