X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Drăguțanu: Credite se iau mai puține deoarece economia e bolnavă

22 sep. 2015,, 12:45   Economie
2645 3
Дрэгуцану: Кредитов стали меньше брать, потому что экономика больна
Foto: adevarul.ro
Președintele Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguțanu care și-a prezentat demisia consideră că volumul de creditare în țară se reduce nu atît din cauza majorării de către Banca Națională a ratei de refinanțare, cît din alte motive și probleme în economie care este bolnavă. Luînd cuvîntul în cadrul emisiunii „În profunzime” de pe postul „ProTV Chișinău”, el a opinat că importatorii nu contractează credite deoarece cumpărătorii procură mai puține produse, relatează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a spus că atunci cînd el a început să muncească la Banca Națională, ratele dobînzilor la credite au fost la nivelul de 23-24 la sută. „Iar acum toți vorbesc despre majorarea bruscă a dobînzilor la credite, de parcă la noi rata dobînzii întotdeauna a fost la nivelul de 2 la sută”, a menționat șeful Băncii Naționale.

Potrivit lui, BNM a majorat treptat rata refinanțării de la începutul anului trecut de la 3,5 pînă la 19,5 la sută, dar aceasta este o măsură temporară și rata va fi micșorată atunci cînd va fi efectuat prognosticul privind micșorarea ratei de inflație.

Dorin Drăguțanu a specificat că deși BNM a sporit rata de bază cu 16 la sută, rata medie a dobînzii la creditele eliberate de băncile comerciale a crescut cu cel puțin 4 puncte procentuale. În opinia șefului BNM, cererea joasă la credite în Moldova este condiționată de alți factori, economia bolnăvicioasă, de faptul că politica economică nu funcționează așa cum ar trebui, nu se soluționează problemele ce țin de sporirea calității produselor, există probleme cu embargoul comercial, corupția etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?