X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Boțan despre aducerea unui procuror DNA în Moldova: Este un semnal bun, dar insuficient

11 sep. 2015,, 11:26   Politică
5914 9

Foto: ong.md

„Guvernarea începe să reacţioneze la cerinţele protestatarilor, dar o face prea tîrziu”. Astfel a comentat directorul Asociației ADEPT, Igor Boțan, intenția guvernării de a aduce un procuror al DNA în Republica Moldova, pentru a oferi asistență în domeniul anticorupție, notează NOI.md.

În opinia analistului, această măsură este una întîrziată, întrucît acum, cerințele protestatarilor sînt mai mari și se referă la depolitizarea tuturor instituțiilor de stat.

„Ceea ce face guvernarea este un fel de aruncare de praf în ochi. Problema nu constă doar în adoptarea unei noi strategii şi invitarea unui procuror DNA. Problema este foarte clară: statul este captiv, instituţiile statului sînt politizate. Ele trebuie depolitizate, iar captivitatea statului „se datorează” liderilor partidelor corupte care se află la guvernare. Aceste acţiuni era să aibă un impact colosal, dacă veneau după mitingul din aprilie sau măcar după Marea Adunare din mai”, a declarat Boțan pentru jurnal.md.

Totodată, afirmă analistul, mișcarea de protest nu trebuie să se limiteze doar la atingerea obiectivelor imediate, dar să se transforme într-un instrument de presiune constantă asupra autorităților.

„Astfel de acţiuni sînt salutate, dar sînt insuficiente pentru a scoate statul din captivitatea oligarhilor. Este un semnal bun, dar insuficient. Trebuie să continuăm discuţiile, trebuie să continuăm mişcarea de protest, care trebuie să aibă contur foarte clar nu doar pentru atingerea obiectivelor imediate, dar şi pentru ca această mişcare de protest să fie o armă paşnică şi civilizată în orice situaţie, ca societatea civilă să-şi poată spune apăsat punctul de vedere”, a explicat Igor Boţan.

Precizăm că la invitația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, un procuror care a activat în cadrul Direcției Naționale Anticorupție a României urmează să sosească la Chișinău pe 15 septembrie. Acesta va expertiza dosarele anticorupție intentate de autoritățile moldovenești și va formula recomandări pentru experții de la Chișinău în vederea eficientizării luptei cu corupția.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?