X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Victoria participanților moldoveni la un concurs de arhitectură verde și construcții ecologice desfășurat în Rusia (FOTO, VIDEO)

9 sep. 2015,, 17:00   Societate
4456 0
Победа молдавских архитекторов на всероссийском конкурсе зелёной архитектуры и экостроительства (ФОТО, ВИДЕО)
Foto: noi.md
Proiectul arhitecților moldoveni a fost declarat cîștigător în cadrul primului concurs de arhitectură verde și construcții ecologice desfășurat în Rusia „Eco Tectonica”. Profesioniștii din Moldova au fost cei mai buni la categoria „Locuință”, unde au participat cele mai multe lucrări și a fost cea mai mare concurență. În afară de victoria în categoria sa, proiectul moldovenesc a obținut al doilea Grand Prix!

La concurs au participat peste 180 de lucrări din 30 de regiuni ale Rusiei, Moldovei, Kazahstanului, Belarusului și Ucrainei. Concursul este conceput să devină principalul premiu național din Rusia în acest domeniu. El a fost organizat de principala asociație din domeniul construcției ecologice – Agenția Națională de Dezvoltare Durabilă (www.green-city.su) cu suportul tuturor asociațiilor necomerciale de profil. În esență, acest proiect a devenit nu doar principalul concurs în construcția ecologică, dar și cea mai mare investigație sociologică din domeniu, care s-a realizat vreodată în țară. În primul rînd, ea este obiectivă și benevolă – toate dosarele au fost depuse de participanți din proprie inițiativă, în rîndul al doilea, a permis să se înțeleagă cît de profund arhitecții și proiectații însușesc sau au însușit deja construcția ecologică.




Numărul de cereri depuse a depășit de 4 ori așteptările organizatorilor. Prima etapă a concursului a demonstrat elocvent că în Rusia și CSI construcția ecologică nu pur și simplu se dezvoltă, dar cu fiecare zi devine tot mai populară în rîndul arhitecților și proiectanților.

O parte din echipa moldovenească muncește în compania Verdelit, deocamdată unica din Moldova care proiectează și produce case pasive în conformitate cu certificatul Institutului Casei Pasive (Germania). Decizia de a participa la concurs a fost adoptată grație campaniei informaționale organizate de reprezentanța din MoldovaNAYADA în rîndul arhitecților și designerilor moldoveni. Grupul de companii NAYADA a fost partener strategic al concursuluiEco Tectonica 2015 în comun cu Institutul Casei Pasive din Rusia și Parcul Ecologic Iasno Pole.






0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?