Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Ciurea: Argumentele președintelui îmi par convingătoare

9 sep. 2015,, 13:05   Politică
3951 5

Ciurea: Argumentele președintelui îmi par convingătoare
Foto: noi.md

La baza refuzului președintelui Nicolae Timofti de a demisiona stau motive întemeiate, opinează expertul IDIS "Viitorul" Cornel Ciurea. Intervievat de NOI.md, expertul a precizat că solicitarea protestatarilor privind demisia șefului statului constituie doar un pretext pentru declanșarea alegerilor anticipate, și nu un reproș personal la adresa lui Nicolae Timofti.

Ciurea admite că manifestațiile în masă au loc într-un moment de cumpănă pentru Republica Moldova, pe fondalul unei situației interne și externe tensionate. În aceste condiții, motivul invocat de președinte privind declanșarea unei noi crize politice, în cazul demisiei sale, este plauzibil, spune expertul.

„Nu poate conducerea statului să-și decline atribuțiile de răspundere în condițiile în care există pericole serioase la securitatea statului. Demisia nu este cerută pentru că președintele a fost incapabil, ci pentru a crea un pretext juridic pentru declanșarea alegerilor anticipate. Contraargumentul politic ar fi că nu există o garanție că în condițiile demiterii președintelui, Parlamentul să fie în stare să aleagă un alt președinte cu 61 de voturi. Ideea de demitere nu rezistă din punct de vedere politic”, a explicat Ciurea.

Expertul mai afirmă că această solicitare a protestatarilor nu trebuie privită izolat, ci într-un context mai larg, care vizează curățirea întregii clase politice.

„Președintele poate să plece, dar asta nu rezolvă nicio problemă și le agravează pe cele existente. Chiar admițînd că prestanța președintelui nu a fost suficient de convingătoare, nu văd în ce fel demisia acestuia ar putea să ajute platforma «DA» și ar crea un mediu favorabil pentru soluționarea problemelor, inclusiv investigarea cazului privind furtul miliardului”, a spus intervievatul.

Întrebat de ce, în opinia lui, liderii Alianței Pentru Integrare Europeană ezită să adopte o poziție față de revendicările protestatarilor, analistul a precizat că intervenția acestora ar îngreuna și mai mult dialogul.

„Mi se pare normal ca dialogul cu protestatarii să fie centralizat, pentru că altfel pot apărea tot felul de dizarmonii – Plahotniuc va spune una, Lupu alta și atunci protestatarii vor avea un motiv în plus pentru a-i ataca și a le căuta nod în papură”, a opinat Ciurea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?