Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Şevciuk a îndemnat Moldova şi Ucraina la cooperare cu Transnistria

3 sep. 2015,, 10:30   Politică
3554 3
Шевчук призвал Молдову и Украину к сотрудничеству с Приднестровьем
Foto: dosug.md
Preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, îndeamnă autorităţile Moldovei şi Ucraina la cooperare, pentru "a dezvolta statele".

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus miercuri jurnaliştilor sosiţi la Tiraspol pentru reflectarea festivităţilor cu prilejul a "25 de ani de la formarea RMN" că nu vede relaţiile "cu statele vecine drept prietenoase şi de bună vecinătate".

"Noi suntem împotriva creării barierelor şi condiţiilor suplimentare pentru intensificarea tensiunilor, de a nu concentra trupe militare la frontiere. Noi trebuie să asigurăm circulaţia liberă a cetăţenilor noştri, a mărfurilor, şi noi suntem dispuşi să asigurăm trecerea mărfurilor economice, să asigurăm circulaţia liberă a cetăţenilor şi din Ucraina, şi din Moldova, dar pe bază reciproc avantajoasă. Este prostesc să creezi vecinilor probleme economice suplimentare, pe fundalul crizei regionale şi mondiale, de a contribui la extinderea sărăciei", a menţionat Şevciuk.

El a numit drept "neconstructive şi conflictuale încercările de a bloca circulaţia unor anumite categorii de autoturisme".

"Aceste metode sunt din trecut. Încă în Imperiul Roman deplasarea era interzisă persoanelor inoportune. Acum se încearcă reluarea acestor metode şi de această idee se conduce Chişinăul, care interzice circulaţia unor anumite categorii de automobile, permit accesul selectiv al cetăţenilor cu paşapoarte ruseşti. În Ucraina nu au acces cetăţeni ruşi de gen masculin. Limba "barierei" este deja istorie", afirmă liderul de la Tiraspol.

Potrivit spuselor sale, mărfurile transnistrene pot fi transportate doar de autoturisme înregistrate în Moldova sau Ucraina.

"De aceea toţi agenţii economici sunt nevoiţi să contracteze transport din Ucraina sau Moldova. Este doar un mic fragment, însă asemenea fragmente sunt multe: măsuri neclare de certificare, cerinţe neclare de licenţiere... Trebuie să interacţionăm constructiv în domeniul căilor ferate: nu să majorăm tarifele, ci să ne gândim cum să le reducem pentru a extinde volumele de transportare a mărfurilor pe cale ferată, nu să "ucidem" drumurile din Moldova şi Transnistria", a spus Şevciuk.

El a spus că Transnistria a propus conducerii Moldovei "unele variante ce ţin de ridicarea unor bariere, pentru a obţine creştere economică şi majorare a PIB-ului din Moldova şi Transnistria, precum şi să influenţeze situaţia economică din regiunile Ucrainei".

"Deocamdată nu am primit un răspuns clar în acest sens", a spus Şevciuk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?