Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Pentru toţi şoferii din Moldova: Ce vor fi obligaţi să facă o dată la cinci ani

25 aug. 2015,, 18:00   Societate
4237 1

Молдавских водителей обяжут раз в пять лет проходить медицинское обследование
Foto: timpul.md

Şoferii vor fi obligaţi să facă examene medicale minuţioase o dată în cinci ani, iar rezultatele investigaţiilor vor fi incluse într-o bază de date, la care vor avea acces medicii şi poliţia. De asemenea, permisul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit în cazul persoanelor care suferă de boli grave ale sistemului cardiovascular, osos şi nervos. Măsurile se regăsesc într-un proiect elaborat de Ministerului Sănătăţii.

Documentul face referire la maladii noi care, anterior, nu erau considerate periculoase pentru şoferi. Este vorba despre vederea dublă, problemele osteomusculare, diabetul, aritmiile cardiace şi epilepsia.

"Dacă se depistează un acces convulsiv atunci această persoană nu mai poate să conducă unitatea de transport, şi poate reveni peste cinci ani, doar dacă după tratament nu s-au înregistrat astfel decazuri", a spus directorul de la Dispensarul Republican de Narcologie, Mihai Oprea.

Aceşti şoferi trebuie însă monitorizaţi cu regularitate.

"Riscul de a avea anumite crize sau de a pierde controlul volanului din cauza deficitului de atenţie sau a unor probleme de reacţie este foarte mare şi ar putea produce o catastrofă", a declarat kinetoterapeutul Vladimir Botezatu.

Şoferii pot pierde însă controlul volanului nu doar din cauza bolilor fiziologice.

Medicii admit că o bună parte dintre accidentele rutiere se produc din cauza problemelor de ordin psihic şi emoţional. Şi dacă în Occident mulţi şoferi pică testul respectiv, atunci în ţara noastră acesta nici măcar nu este obligatoriu.

Nu toţi şoferii sunt de acord să treacă controlul medical o dată în cinci ani.

Pentru alţii însă, măsura este rezonabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?