Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Lukaşenko a întors spatele Rusiei

22 aug. 2015,, 13:45   Externe
7136 7

Foto: mediafax.ro

Lukaşenko iar s-a întors cu spatele la Rusia. Pentru prima dată în 21 de ani de guvernare, alegerile prezidenţiale din Belarus au coincis cu criza economică profundă în aceasta republica, care pînă ieri era satelitul de nadejde al Rusiei.Vechiul slogan – „Pentru un Belarus puternic şi prosper”, a fost înlocuit cu unul nou: „Pentru viitorul independent al Belarus!”. Lukaşenko sugerează în mod clar că este vorba de independenţa în primul rînd faţă de Rusia, relatează paginaderusia.ro.

Sloganurile de campanie ale lui Aleksandr Lukaşenko s-au schimbat radical. Dacă înainte accentul era pus pe bunăstarea oamenilor, acum, în plină criză, acesta este refăcut creativ în „Patria este în pericol!”.

Astfel, în ciuda faptului că, în ultimii 15 ani, principalii inamici ai Minskului erau SUA, UE şi vecinii Polonia şi Lituania, acum, principala ameninţare la adresa statalitatii Belarus este Rusia.

Ideologii lui Lukasenko au construit o campanie in care principala ţintă a criticilor presedintelui a devenit clasa oligarhilor ruşi („care vrea să cumpere Belarus pe nimic”), Rosselhoznadzor („discrimineaza produsele din Belarus”) şi, „lumea rusă” în general. În calitate de bonus – tot mai frecvente sînt discursurile despre potenţialul război cu Rusia.

La o întîlnire recentă cu reporterii, Lukaşenko a vorbit pe tema „Lumea Rusă”.

„Nu este adevărat că majoritatea sînt pentru „lumea rusă”. L-am întrebat pe ambasador (al Rusiei): „Ce vreţi să spuneţi cu adunarea teritoriilor ruseşti, şi ce este această lume rusă?”. Nu a ştiut sa explice. Dar acum am observat ca nici în mass-media rusă nu mai vorbesc despre „lumea rusă”, de aceea cred ca au auzit critica mea şi au îndepărtat subiectul de pe ordinea de zi „, – a spus Lukaşenko.

Ppreşedintele a dezvoltat ideea. „Nu înţeleg ce este „Lumea Rusă”, tu – cu atît mai putin, nici poporul nostru nu a înţeles ce este „lumea rusă”. Atunci putem vorbi despre lumea belarusa, lumea ucraineană. Este vorba cumva despre confruntarea lumilor? Prin urmare, cred ca e ceva inventat, stupid. Nu cred că teza a gasit sprijin din partea belaruşilor. Dar pe multi i-a pus in garda, e adevarat”.

A urmat un avertisment pentru Rusia: „Noi trebuie să trăim fiecare în apartamentele lui. Rusia – este fratele nostru. Eu spun de multe ori – frate mai mare. Dar se comportă ca fraţii mai mari? Dacă fratele mai mic are o problema, îl ajuta? Trăim într-un bloc de apartamente comun, dar fiecare în apartamentul său.”

Aceste declaraţii contrazic afirmatiile anterioare ale lui Lukaşenko, de exemplu cele de pe 29 ianuarie 2015, în timpul conferinţei de şapte ore cu presa. Atunci el a combatut „Lumea Rusă” cu argumente privind posibilitatea unui conflict armat între Moscova şi Minsk: „Belarus nu are nevoie de pamanturi străine. Dar nici sa cedam pamanturile noastre altora… Cînd au început sa ma piseze ca Putin va veni şi ne va lua o parte din teritoriul nostru, am raspuns în glumă – avem mai multe motive sa revendicam teritorii de la Rusia. Dar noi nu avem pretentii teritoriale fata de nimeni. ”

În timpul conversaţiei cu reporterii din luna august, a Lukasenko a repetat aceleasi teze. „Rusia nu va lupta cu Belarus. … Problema voastra este că nu ştiţi ce s-a întîmplat în Ucraina şi ce se întîmplă acum. Eu cunosc situaţia mai bine. Nu trebuiau sa se expuna. Daca mîine cineva ar vrea să taie o bucată de Polesia. Vă puteţi imagina ce ar fi, care ar fi reacţia mea şi a poporului meu? Am lupta pentru fiecare bucată de pămînt, „- a declarat Lukaşenko, răspunzînd la întrebarea unui reporter.

De asemenea, recent, Lukaşenko a declarat că Rusia, în pofida angajamentelor luate, a refuzat să furnizeze arme avansate în Belarus şi vrea sa cumpere pe nimic activele industriei de apărare din Belarus.Potrivit preşedintelui belarus, Kremlinul îl sîcîie pentru „resetarea relatiilor sale cu Vestul si ca sa nu mai avem astfel de situatii, este necesar să aratam adevărata faţă a Rusiei”. Aceste declaraţii au fost făcute de Aleksandr Lukaşenko în timpul vizitei la Minsk Wheel Tractor Plant (MZKT) – o companie care produce şasiurile pentru rachete ruseşti „Topol-M”, „Yars” şi multe alte arme. Potrivit presedintelui din Belarus, Rusia nu ar trebui să se bazeze pe preluarea controluluia supra MZKT. „Ne ameninta că Rusia va inventa propriile sasiuri cu care vor transporta focoase nucleare pe teritoriul lor – sa fie sănătoşi! Daca ei au azi creier şi bani, pe care nu-i au – sa inventeze”, – a spus Lukaşenko, într-o conversaţie cu directorul companiei.

În acelaşi discurs, şeful Belarus a ordonat să înceapă fabricarea de componente pentru aeronave, sa înceapa producţia de rachete şi să se renunţe la maşinile blindate ruseşti, cumparand blindate din Belarus – Caiman, care potrivit lui sînt mai bune ca cele din Rusia – Tigru.

Toate re-alegerile precedente ale lui Lukaşenko – din 2001, 2006 şi 2010 – au avut loc pe fondul creşterii veniturilor din Belarus. Tehnica pusa la punct era simpla. Cu un an şi jumătate înainte de alegeri, Belarus lua credite „ieftine” – de la Rusia, China, FMI sau Venezuela. În paralel, Minskul negocia cu Rusia petrol şi gaze mai ieftine. Dar împrumuturile nu mergeau spre reformarea economiei, ci în creşteri de salarii şi pensii. Aceasta „pompare” de bani in lipsa imbunatatirilor la capitolul eficienţa muncii se desfasura sub sloganul „Pentru un Belarus puternic şi prosper!”.

Cu toate acestea, în decembrie 2014 a început criza „neprogramată”. Căderea rublei a condus la faptul că piaţa rusă a fost pierduta de exportatorii din Belarus – şi acest lucru inseamna 85% din exporturile de bunuri din Belarus. A urmat devalorizarea rublei belaruse, apoi – reducerea salariilor, majorarea stocurilor, trecerea la saptamana de lucru de trei zile, creşterea preţului produselor la nivelul celor din Moscova şi alte „farmece” ale crizei.

Era clar că Lukaşenko nu putea merge la votare sub steagul prosperitatii – era penibil.

Şi apoi politologii si sociologii lui Lukasenko au venit cu ideea activarii temei fricii faţă de Rusia, care ameninţă independenţa ţării. E advarat, nu fara ajutorul Moscovei, care le-a dat toate motivele din lume sa le fie teamă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?