X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Un cioban dintr-un sat s-a infectat cu antrax

21 aug. 2015,, 15:20   Societate
2502 0
В Молдове выявлен случай заболевания Сибирской язвой
Foto: vancate.ru
14:13) "În toată localitatea a fost instituită stare de carantină, iar toate animalele de acolo vor fi vaccinate. Măsurile au fost luate îndată ce instituţiile au fost anunţate. Starea de sănătate a animalelor a fost stabilă, înainte de a afla despre acest caz. La moment avem suficiente cantităţi de vaccine. La faţa locului au fost trimise echipe de speciliaşti pentru ca să cerceteze cazul. Urmează ca toate animalele din ţară să fie verificate pe viitor".

"Carnea pe care a consumat-o bărbatul nu s-a putut analiza, deoarece a fost mâncată în totalitate, însă am prelevat probe din locul unde a avut loc sacrificiul. Se cunoaşte că alte două persoane au mai consumat din această carne. Persoanele sunt supravegheate", a spus şeful Direcţiei sănătatea animalelor din cadrul ANSA, Vitalie Carauş.

(14:05) Starea pacientului este de gravitate medie.

"Nu se simte rău. Are manifestări locale majore, deoarece are antrax sub formă cutanată. Starea generală a sănătăţii s-a îmbunătăţit puţin, însă antraxul evoluează. Pacientul este tratat cu toate mijloacele disponibile. Perioada de lecuire este de cel puţin cinci zile", a spus medicul care îl tratează pe bărbat, Tatiana Musteaţă.

(13:33) Caz de antrax descoperit la Teleneşti. Un cioban în vârstă de 40 de ani din localitate a fost diagnosticat cu această boală.

Bărbatul a fost internat marţi în Secţia de Boli Contagioase a Spitalului raional Sîngerei. Bolnavul acuza slăbiciune generală, febră până la 380C, ulcere pe degete şi inflamaţie a braţului şi antibraţului mâinii drepte.

Fiind organizată şi efectuată anchetarea epidemiologică a posibilului focar de antrax, s-a constatat că acesta fără a consulta specialistul veterinar a sacrificat o capră, iar semnele de boală au apărut pe 14 august.

Pentru continuarea tratamentului bolnavul a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”T.Ciorbă”.

Diagnosticul de antrax a fost confirmat miercuri şi prin investigaţiile de laborator ale CNSP. Starea pacientului se este de gravitate medie şi urmează cursul deplin de tratament.

Specialiştii CSP Teleneşti, de comun cu serviciile raionale abilitate continuă realizarea măsurilor de combatere şi profilaxie a focarului, iar CNSP monitorizează situaţia epidemiologică şi acordă suportul consultativ-metodic şi practic necesar.

Antraxul este rar întâlnit la oameni în afara situaţiei în care este raspândit în mod intenţionat. Antraxul apare la vite, cai, oi şi capre.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii cu antrax:
- antrax cutanat, printr-o leziune a pielii;
- antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate;
- antrax orofaringian (regiunea posterioara a cavitatii bucale), prin ingestie de alimente contaminate;- antrax respirator, prin inhalarea sporilor.

Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?