X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Organizațiile societății civile cer Ministerului Educație retragerea noului regulament de instituire a directorilor la instituțiile de învățămînt

21 aug. 2015,, 14:00   Societate
2817 1

Organizațiile societății civile cer Ministerului Educație retragerea noului regulament de instituire a directorilor la instituțiile de învățămînt
Foto: gagauzinfo.md

În urma demiterii din funcție a fostului ministru al Educației, Maia Sandu, conducerea actuală a introdus careva modificări în regulamentul privind instituirea directorilor în cadrul instituțiilor de învățămînt general. Organizațiile societății civile vin cu cererea de a lasă în vigoare regulamentul aprobat în primăvara anului curent, informează NOI.md.

Astfel în regulamentul aprobat de către Maia Sandu, candidații la funcția de director urmau să fie aleși în baza a două criterii: nivelul de cunoștințe și competențe în gestionarea unei instituții de învățămînt, evaluarea acestora avea loc prin testare realizată online. În urma trecerii acestei testări, candidatul era certificat. Urma etapa de interviu, unde persoana trebuia să prezinte acel certificat obținut în urma trecerii testului.

Un alt element important în regulamentul din primăvară era faptul că interimatul la funcția de director era limitat la perioada de șase luni. Actualii reprezentanți ai ministerului doresc să scoată această limită. Acest lucru va duce la riscul că în orice moment al interimatului acesta poate fi demis. Existînd această pîrghie, asupra directorului interimar pot fi executate orice fel de presiuni: politice, trafic de influență.

Este exclusă necesitatea prezentării unui certificat de evaluare și testare a candidatului. În consecință sunt anulate testările. Adică candidații la aceste funcții nu mai trebuie să demonstreze că posedă anumite cunoștințe și competențe, experiență managerială. Iar decizia de admitere a candidatului la funcția de director este luat în exclusivitate de administrația publică locală, fie de primărie în cazul grădinițelor, fie de direcția municipală în cazul raionul, municipiului.

În urma unor analize de către reprezentanții mai multor organizații, aceștia au întocmit un document prin care cer noii guvernări a Ministerului Educației să-și retragă regulamentul propus acum și să-l urmărească pe cel aprobat de Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?