Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Ce rişti dacă cumperi medicamente din farmacii virtuale

17 aug. 2015,, 11:45   Societate
4875 0
Foto: ru.publika.md
Moldovenii pot cumpăra medicamente fără să iasă din casă, prin intermediul unor aşa-numite farmacii online. Totul este foarte simplu, iar comanda este livrată în câteva ore. Problema este, însă, că aceste site-uri activează ilegal. O recunosc chiar și autorităţile, care totuşi nu se prea grăbesc să intervină.

Echipa Moldova, ţară de minune a făcut o comandă online pe site-ul unei astfel de farmacii. După două ore, medicamentele au fost livrate.

Două dintre cele trei medicamente comandate trebuie eliberate doar în baza reţetei medicului, document care, însă, nu a fost solicitat. Un alt preparat nu mai este comercializat în ţara noastră deja de doi ani.

"- Le-am comandat fără nici o problemă. - Ne puteți explica? - Nu pot să vă explic", a spus administratorul unei farmacii online, Alexandru Eftodiev.

Specialiştii avertizează că acest comerţ online implică riscuri foarte grave.

"Experţii de la OMS au stabilit, au determinat, că 50 % din medicamentele contrafăcute de pe piaţa mondială se promovează prin farmaciile on-line şi asta este un pericol foarte mare", a explicat profesorul universitar a Universităţii de Medicină şi Farmaceutică, Vladimir Safta.

Autorităţile admit că adminsitratorii acestor afaceri încalcă flagrant legea, iar activitatea lor nu este monitorizată nici de Agenţia Medicamentului, nici de Inspectoratul Farmaceutic.

"- Agenția cunoaște despre acest lucru, despre aceste farmacii online? - Cunoaștem, cunoaștem, s-au efectuat și controale în aceste farmacii ceea ce privește încălcări privind livrarea la domiciliu nu au fost depistate, adică. - Ați solicitat livrarea la domiciliu și nu au fost livrate? - Inspectorii nu au solicitat astfel de verificări deoarece în atribuțiile noastre nu se includ procurări ale medicamentelor", a declarat vicedirectorul Agenției Medicamentului, Mihai Lupu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Agenţia Europeană a Medicamentului nu recomandă comercializarea medicamentelor pe Internet. Cu toate acestea, în mai multe state acest tip de comerţ online este legal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?