Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Poisic: în dialogul cu FMI discuţiile principale vor viza impozitele şi subvenţionarea indemnizaţiilor

12 aug. 2015,, 14:00   Economie
2769 0
Foto: noi.md
Principalele subiecte discutate cu experţii FMI vor fi majorarea poverii fiscale şi subvenţionarea indemnizaţiilor, consideră doctorul în economie Mihail Poisic.

Comentînd la solicitarea "Infotag" declaraţia prim-ministrului Valeriu Streleţ privind sosirea în septembrie a specialiştilor FMI, el a spus că principala cerinţă a fondului este aceeaşi: de a ajusta cheltuielile bugetului la veniturile acestuia, adică de a reduce deficitul bugetului.

"Aceasta este reacţia la apariţia Guvernului. Acum are cine purta dialogul. Dar lichidarea băncilor este doar una din condiţiile de semnare a memorandumului cu FMI. Deja după, vor urma măsurile de luptă cu corupţia şi alte reforme instituţionale", a spus expertul.

Drept răspuns la afirmaţia premierului că administrarea specială la cele trei bănci trebuia introdusă cu un an în urmă, Poisic a menţionat că "atunci era elaborată schema de furt a banilor din aceste bănci şi era imposibil".

"Astăzi sarcina principală a organizatorilor furtului fără de precedent este de a şterge urmele. Şi în loc să înceapă arestările încă din ianuarie, când au devenit cunoscuţi toţi complicii din partea de jos a piramidei, autorităţile făceau doar zarvă informaţională. Iar acum a mai rămas încă puţin: Banca de Economii are active materiale enorme – peste 500 de reprezentanţe. Sunt sigur că acum sunt elaborate scheme pentru ca acestea să poată fi procurate la un preţ mizer. Iar societăţii i-a revenit doar rolul de martor al actului final al „baletului Merlaison”", consideră Poisic.

În opinia sa, iniţiativa enunţată de Streleţ de a selecta un consorţiu pentru identificarea banilor furaţi nu este nimic altceva, decît crearea iluziei de căutare a celor vinovaţi.

"Nici nu ai ce căuta. Pe 7 februarie şeful Direcţiei urmărire penală al Centrului Naţional Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, a declarat: "Tabloul modului în care au fost scoşi banii din BEM şi Banca Socială, apoi în afara Moldovei, este clară, se ştiu numele oamenilor, care au semnat contractele, avem şi contractele. Acum a rămas puţin – de a demonstra intenţia acestora de a-şi însuşi banii sau de a-i transmite, contra remunerare desigur, unor persoane terţe". De aceea repet, astăzi, autorităţile îşi axează eforturile nu pe găsirea banilor şi pedepsirea vinovaţilor, ci pe crearea iluziei de soluţionare a acestei probleme", a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?