Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Expert: Guvernul Streleț nu are un plan anticriză

10 aug. 2015,, 17:45   Economie
3641 1
Эксперт: У правительства Стрельца нет антикризисного плана
Foto: forexhaw.com
„Riscul ca Acordul cu FMI să nu fie semnat este foarte mic, deoarece Guvernul și Banca Națională a Moldovei vor accepta orice condiții”, a declarat vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, în cadrul unui interviu pentru „Ren Moldova”, informează NOI.md.

În opinia expertei, în primul rînd, de aceasta este nevoie din punct de vedere politic, pentru a arăta că actuala guvernare a încheiat un nou acord cu FMI și a soluționat problema suplinirii rezervelor valutare. „Acum leul se va stabiliza, iar rata inflației nu va crește, adică «patrioții» Moldovei au rezolvat problemele pe care le-au creat în ultimii doi ani”, a spus Elena Gorelova.

Economista consideră că proiectul noului Acord cu FMI deja este elaborat. Memorandumul este elaborat, de obicei, de experții FMI, iar partea moldovenească coordonează parametrii. Este foarte probabil ca documentul să fie semnat anul curent.

„Dar vor trăi oare după aceasta oamenii mai bine? Probabil, nu. Le va fi mai bine antreprenorilor după ultimele decizii ale BNM, care provoacă scumpirea creditelor? Iarăși, nu. Cu alte cuvinte, va fi rău pentru toți”, a concluzionat experta.

Potrivit Elenei Gorelova, actuala putere deja de șase ani realizează reforme. „Nu văd perspective cu asemenea guvernare, potențialul ei practic este epuizat. Problema nu constă în identificarea instrumentelor pentru ajustarea economică – acest lucru poate fi realizat. Numai că atunci cînd Streleț a prezentat programul de guvernare acolo nu era spus nimic despre un plan anticriză. Scopul lui este de a restabili relațiile cu donatorii. Scopul Guvernului nu poate fi obținerea statutului de țară candidat la aderarea la UE. Toți s-au săturat deja de asemenea fraze”, consideră Elena Gorelova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?