Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Gorelova: FMI va cere regim de austeritate dură

10 aug. 2015,, 17:00   Economie
3420 1
Горелова: МВФ потребует режима жесткой экономии
Foto: noi.md
Țara a ajuns într-o asemenea situație, cînd e nevoie nu atît de Acordul cu FMI în calitate de document politic, cît de credite, deoarece rezervele valutare s-au redus cu o treime. În asemenea situație FMI va cere trecerea la un regim de austeritate dură, inclusiv, la capitolul mijloace bugetare, a declarat vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, în cadrul unui interviu pentru „Ren Moldova”, informează NOI.md.

În opinia expertei, în această situație va trebui înghețat setul de legi, aprobat în prima lectură de Parlament, înainte de a pleca în vacanță, referitoare la majorarea compensațiilor și adaosurilor la salariu în legătură cu majorarea tarifelor la resursele energetice și susținerea producătorilor agricoli.

„Pentru a coordona cu FMI cheltuielile suplimentare ale bugetului, aceste cheltuieli trebuie argumentate. Noi nu avem cu ce argumenta condiții mai puțin aspre, pentru că administrarea e la pămînt, instituțiile statului activează ineficient, corupția înfloreşte etc. FMI analizează situația și găsește punctele vulnerabile. Acestea sînt bine cunoscute: instabilitatea și netransparența sistemului bancar, instabilitatea bugetului, datoria de stat. În memorandumul precedent cu FMI se conținea o cerință dură referitoare la „Banca de Economii”, necesitatea realizării reformelor etc., adică toate punctele noului Acord erau stipulate și în documentul precedent. Însă consider că vor apărea noi cerințe dure privind bugetul”, a spus Elena Gorelova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?