X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Ciurea: Cea de-a treia funcție de vicespicher va fi instituită pentru a nu-i "enerva" pe liberali și comuniști

10 aug. 2015,, 14:57   Politică
3441 1

Ciurea: Cea de-a treia funcție de vicespicher va fi instituită pentru a nu-i enerva pe liberali și comuniști
Foto : tribunai.md

Instituirea unei noi funcții de vicepreședinte al Parlamentului, care îi va reveni Partidului Liberal, este o decizie simbolică, menită să asigure paritatea exercitării puterii în stat. Astfel a comentat pentru NOI.md expertul de la IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea decizia alianței de guvernare de a introduce cea de-a treia poziție de vicepreședinte al Parlamentului.

Analistul politic susține că pe de o parte, reprezentanții coaliției nu vor să-i marginalizeze pe comuniști, iar pe de alta, nu vor să-i „supere” pe liberali. Analistul afirmă că nici Regulamentul Parlamentului nu limitează cumva numărul de vicepreședinți ai instituției.

„Cred că este o soluție de acomodare politică care rezolvă problemele divergente. Alianța sau anumite partide din alianță nu doresc excluderea comuniștilor, lucru care este înțelept, pentru că de votul comuniștilor va fi nevoie la alegerea președintelui la primăvară. Din această cauză, Vladimir Vitiuc nu va fi scos din joc. Și liberalii trebuie să fie acomodați în această schemă politică, pentru a asigura o anumită paritate a exercitării puterii. Nu poate fi o asemenea situație cînd un reprezentant al opoziție e vicepreședinte de Parlament, iar liberalii care se află la guvernare să nu ai aibă vicepreședinte”, a explicat Corneliu Ciurea.

Potrivit expertului de la IDIS „Viitorul”, nu este prima dată cînd partidele aflate la guvernarea țării partajează funcțiile de conducere, în funcție de conjunctura politică. Cu toate acestea, indiferent pe cine va desemna PL-ul în funcția de vicepreședinte al Parlamentului, spune expertul, persoana respectivă va avea puține împuterniciri.

„Această formulă politică, parțial deficientă, de a plasa în față persoane de rangul doi, va continua, ea nu a fost anulată. Probabil pînă în primăvara anului viitor, în funcțiile-cheie se vor afla persoane care nu sînt din prima linie. De această dată va fi numit cineva din spatele lui Ghimpu”, a menționat interlocutorul.

Recent liberalul Valeriu Munteanu a anunțat că în Parlament ar putea apărea a treia funcție de vicepreședinte, iar reprezentantul comuniștilor își va păstra în continuare poziția deținută în prezidiu. Și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, anunțat anterior că Vladimir Vitiuc nu va demisiona, întrucît reprezintă opoziția în prezidiul Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?