X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

FMI: Declinul economic din Rusia a avut impact asupra Moldovei

4 aug. 2015,, 16:15   Economie
3017 2
МВФ: Экономический спад в России сказался на Молдове
Foto: sn.ua
Recesiunea economică din Rusia, cauzată de scăderea prețurilor la petrol și tensiunile geopolitice, a avut un impact semnificativ asupra Republicii Moldova și altor state din CSI, dar și asupra țărilor baltice. Această concluzie se conține în raportul FMI privind situația din Rusia. Potrivit experților FMI, efectele secundare pentru țările Europei de Est au fost mai limitate, iar impactul a fost proporțional cu nivelul comerțului, transferurile bănești și relațiile în cadrul investițiilor străine directe cu Rusia, notează NOI.md.

Principalele canale prin care efectele economice secundare se transmit de la Rusia țărilor vecine sînt comerțul, transferurile bănești și investițiile străine directe. De menționat că transferurile bănești au un rol deosebit pentru statele CSI, care sînt importatori de petrol și se numără printre cele mai dependente țări de transferurile muncitorilor migranți.

Astfel, în anul 2014, remitențele au constituit aproape 20% din PIB-ul Armeniei, 24% din PIB-ul Moldovei, 30% din PIB-ul Kîrgîzstanului și 45% din PIB-ul Tadjikistanului. Principala sursă a transferurilor bănești în aceste țări a fost Rusia. Investițiile străine directe la fel au o importanță majoră pentru unele state din CSI (Armenia, Belarus, Moldova și Tadjikistan). Sectorul financiar este un canal mai puțin important, avînd în vedere prezența slabă a băncilor ruse, cu toate că micșorarea cursului de schimb a avut impact asupra băncilor locale, în special în țările cu un nivel înalt de dolarizare a economiei.

Potrivit experților FMI, din cauza efectelor secundare negative a fost revizuită semnificativ prognoza de creștere economică pe între spațiul CSI. Astfel, pentru Belarus, Moldova și țările importatoare de petrol din Caucaz și Asia Centrală, din cauza efectelor negative secundare cauzate de declinul din Rusia în anul 2015, prognoza de creștere a fost redusă cu peste 2,5 puncte procentuale, comparativ cu prognoza din aprilie 2014. Se estimează că ritmurile mai mici de creștere economică în Rusia, pe termen mediu, vor avea un impact negativ asupra perspectivelor pe termen mediu ale CSI și statelor baltice.

Experții FMI menționează că, odată cu deprecierea rublei rusești, au slăbit și valutele majorității țărilor CSI față de dolarul SUA, ceea ce a reflectat efectele scăderii nivelului de încredere și micșorarea prognozată a fluxurilor de valută străină din Rusia. În statele care au relații mai strînse cu Rusia prin canalele de comerț și transferuri bănești deprecierea valutei a fost mai pronunțată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?