X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ostalep despre referendum: Am dubii că va fi desfășurat…

4 aug. 2015,, 12:30   Politică
3562 5
Осталеп о референдуме: Сомневаюсь, что его проведут…
Foto: tribuna.md
Am dubii că AIE-3 va desfășura referendumul de modificare a Constituției anunțat, pentru că sînt o sumedenie de tertipuri și probleme legale de acesta și eu cred că ei înțeleg că vor fi probleme – a declarat pentru TRIBUNA cunoscutul analist politic, Valeriu Ostalep.

În opinia sa, „acest referendum este încă o probă a incompetenței și a bătăii de joc față de oameni”.

„Oricare reformă constituțională, mai ales cînd vorbim despre modificarea Constituției, este o procedură care are un caracter conceptual. Constituția unui stat, a unui popor este elementul de bază pentru dezvoltarea acestui stat, iar modificarea ei nu se face în viteză, în grabă și cu încălcarea normelor, așa ca nimeni să nu înțeleagă despre ce e vorba. Modificarea Constituției este un proces de durată, de conștientizare, de discuții cu implicarea tuturor celor interesaţi, iar noi sîntem supuși acum de către politicieni iresponsabili la un proces care nici nu are calificativ”, a precizat analistul.

Ostalep consideră că „inițiatorii acestui referendum vor foarte repede să desfășoare această modificare de Constituție ca cetățeniii să nu înțeleagă despre ce e vorba”.

„În primul rînd, pînă a modifica, politicienii trebuie să explice în ce fel va fi modificat textul, care este sensul, prin ce se deosebește, la ce ne ajută, de ce anume acum ei vor să schimbe unul din cele mai importante mecanisme, adică procedura de alegere a Președintelui. Însă, ei vor să o modifice rapid, ca să le fie mai comod la moment. Ei nu o schimbă pentru că este o necesitate pentru populația RM să avem o procedură mai transparentă, mai clară, mai previzibilă, care să garanteze ceva. Pur și simplu, ei vor să schimbe Constituția ca să le permită să rămînă la putere – asta este sarcina și scopul lor”, a subliniat el.

În același context, analistul a menționat că „nu așa se fac referendumurile constituționale”, şi a precizat că de aceea are dubii că acesta va fi organizat.

„Cred că ei înțeleg că vor fi probleme, mai ales cu structurile europene și, în special, cu Consiliul Europei, care așa ceva nu poate să salute. Apoi şi felul în care ei au de gînd să formuleze întrebările la acest referendum o să le aducă doar pierderi. Ar mai fi de menţionat că majoritatea acestor partide în programele lor au scris că sînt pentru alegerea directă a Președintelui de către popor, lucru pentru care au și făcut campanie intensă în 2010”, a spus Ostalep.

TRIBUNA precizează: Partidele de la guvernare au lansat ideea organizării unui referendum care ar permite alegerea Preşedintelui ţării din trei încercări: cu 61 voturi din 101 – prima încercare; cu 57 voturi – a doua încercare; cu 51 voturi – a treia încercare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?