X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Proiectul legii cu privire la crearea parcurilor IT virtuale a fost aprobat

31 iul. 2015,, 12:17   Ştiinţă şi IT
6123 1

Proiectul legii cu privire la crearea parcurilor IT virtuale a fost aprobat
Foto: europalibera.org

În vederea dezvoltării sferei tehnologiilor informaționale, în Republica Moldova vor fi create parcuri IT care vor funcționa şi în regim "virtual", iar pentru rezidenţi vor fi prevăzute diverse beneficii și stimulente fiscale, în special a fost stabilită o rată de impozitare unică de 12% din veniturile de la vînzări. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege cu privire la parcurile IT, care a fost aprobat astăzi în prima lectură de Parlament, relatează NOI.md.

Ministrul Tehnologiei Informației, Pavel Filip, a explicat că inițiativa a fost elaborată în vederea creării premiselor pentru stimularea dezvoltării sectorului tehnologiilor informaționale orientate spre export, prin crearea noilor locuri de muncă bine plătite, dar şi în scopul atragerii investițiilor.

„Parcurile IT oferă șansa de dezvoltare a economiei Moldovei, care rămîne în dimensiunea tehnologiei informațiilor și creează un mediu atractiv pentru companiile IT. Acest proiect oferă șansa de a dezvolta industria tehnologiei informațiilor, ceea ce va aduce profituri mari bugetului statului”, a spus Filip.

Proiectul de lege prevede introducerea unei taxe unice pentru rezidenţii parcurilor IT, în valoare de 12% din veniturile de la vînzări, care va include impozitul pe venit și TVA, contribuțiile la fondul social și fondul de asigurări de sănătate, taxe locale, taxe de proprietate și pentru drumuri. De asemenea, se preconizează să fie scutite de plata taxelor vamale și a TVA-ului monitoarele şi computerele, rețele, precum și alte echipamente necesare pentru activitățile rezidenţilor parcurilor IT.

Se prevede că măsurile întreprinse în această direcţie vor permite activizarea businessului în domeniul IT, vor crește fluxul investițiilor străine în acest domeniu, dar şi al specialiştilor calificaţi pentru dezvoltarea și implementarea produselor IT și a serviciilor competitive atît pe piețele locale, cît și pe cele străine, care vor da, în general, un nou impuls dezvoltării industriei IT, axată în mare parte pe exporturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?