X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Expert: Negocierile cu FMI vor avea loc cel devreme în toamnă

30 iul. 2015,, 12:45   Economie
2233 0
Переговоры с МВФ по новой программе состоятся не раньше осени
Foto: noi.md
Noul guvern al Moldovei (dacă va fi aprobat pînă la sfîrşitul lunii iulie - "I") va avea negocieri cu experţii FMI doar în toamnă, după încheierea sezonului vacanţelor, consideră doctorul în economie Elena Gorelova, care a comentat declaraţiile candidatului pentru funcția de premier, Valeriu Streleţ, că prioritate pentru Cabinetul de miniştri este "dezgheţarea relaţiilor cu FMI".

Expertul a menţionat pentru "Infotag" că subiectele principale ale negocierilor vor fi sectorul bancar, inflaţia, sustenabilitatea bugetară, datoria de stat, situaţia de pe piaţa valutară şi, în general, progresul reformelor.

"În prezent Banca Mondială şi UE au suspendat acordarea mijloacelor prevăzute pentru sprijinirea bugetului Moldovei. Reluarea finanţării este asociată cu semnarea unui nou acord cu FMI, adică cu înţelegerile cu Fondul privind stabilizarea macroeconomică şi desfăşurarea reformelor", a amintit ea.

În opinia Elenei Gorelova, Guvernul şi BNM vor fi nevoiţi nu doar să accepte toate condiţiile FMI, dar şi să convingă Misiunea Fondului că aceste cerinţe vor fi respectate.

"Printre condiţiile principale ale FMI-ului care vor trebui îndeplinite pentru a obţine un credit şi îmbunătăţirea relaţiilor cu donatorii, cel mai probabil, vor fi lichidarea celor trei bănci problemă, transparenţa sectorului bancar, economia dură a resurselor bugetare şi trecerea la regim de economie bugetară strictă, legată de diminuarea scutirilor fiscale şi a cheltuielilor", a explicat ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?