X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Apel contra dezvoltării 'roboților ucigași', semnat de mii de oameni de știință

28 iul. 2015,, 19:00   Externe
3229 0

Foto: ru.tsn.ua

Câteva mii de cercetători și personalități din lumea științei, printre care astrofizicianul britanic Stephen Hawking și Steve Wozniak, cofondator al companiei Apple, au lansat marți un apel pentru interzicerea armelor ofensive autonome, așa-numiții 'roboți ucigași', relatează AFP și DPA.

'Dacă vreo mare putere militară va impulsiona dezvoltarea armelor cu inteligență artificială (AI), o cursă globală a înarmării va fi inevitabilă și punctul final al acestei traiectorii tehnologice este evident: armele autonome vor deveni Kalashnikov-urile viitorului', avertizează semnatarii scrisorii deschise, publicată în deschiderea Conferinței internaționale asupra inteligenței artificiale (IJCAI) care are loc la Buenos Aires.

'Spre deosebire de armele nucleare, aceste noi arme nu necesită investiții mari sau materii prime greu de obținut (...). Va fi, așadar, doar o problemă de timp, până când vor apărea pe piața neagră și vor ajunge în mâinile teroriștilor, dictatorilor (..) și căpeteniilor războinice care vor să realizeze o epurare etnică etc', menționează documentul.

'Numeroase argumente s-au adus pro și contra armelor autonome, cum ar fi faptul că este benefică o înlocuire a militarilor cu mașini, reducându-se astfel numărul de victime pentru posesorul acestor arme, sau, la polul opus, s-a vorbit despre efectele lor negative, întrucât reduc costurile unui angajament în luptă', se menționează în documentul difuzat via Institutul 'Future of Life'.

'Armele autonome aleg și lovesc țintele fără intervenția omului (..) și au fost descrise drept a treia revoluție în practica războiului, după praful de pușcă și armele nucleare', iar tehnologia inteligenței artificiale a ajuns în punctul în care dezvoltarea unor asemenea sisteme 'este fezabilă nu în termen de decenii, ci în anii care vor urma', au afirmat numeroși cercetători și profesori de la universități de prestigiu din întreaga lume, cum ar fi Harvard, Berkeley, Cambridge, Berlin, Paris sau Liege.

Renumitul inventator și antreprenor în domeniul tehnologiilor de vârf Elon Musk — de la companiile Tesla (care realizează automobile electrice), SolarCity și SpaceX (din sectorul tehnologiei spațiale)—, laureatul premiului Nobel pentru Fizică Frank Wilczek și Jaan Tallinn, cofondator al Skype, se numără și ei printre semnatarii scrisorii. Aceasta insistă asupra potențialului considerabil pe care inteligența artificială îl are 'în beneficiul omenirii', care nu trebuie însă 'discreditat' prin conceperea unor arme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?