Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Streleț: Sarcina noastră primordială este restabilirea relaţiilor cu FMI

28 iul. 2015,, 11:05   Politică
2848 9
Стрелец считает важнейшей задачей восстановление отношений с МВФ
Foto: sputnik.md
Candidatul la funcţia de prim-ministru al Moldovei, Valeriu Streleţ, consideră că sarcina primordială a viitorului guvern este restabilirea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional. Candidatul și-a exprimat opinia în fața reprezentanților presei luni seara, după ce preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare la funcţia de premier, notează agenţia "Infotag".

"Conştientizez că situaţia din ţară este extrem de dificilă, Moldova trece printr-o criză economică şi financiară acută. Consider că imediat după aprobarea Guvernului trebuie iniţiate negocieri cu FMI, pentru a semna un nou memorandum, să oferim un semnal clar şi altor parteneri externi că Moldova are guvern", a spus Streleţ.

Printre obiectivele prioritare candidatul a numit "investigarea mega-încălcărilor din sectorul financiar-bancar, pentru a încerca să returnăm sumele enorme furate din bănci".

El a menţionat şi necesitatea de a realiza reforma judiciară, subliniind că "Guvernul va coopera cu Misiunea Uniunii Europene în justiţie, care urmează să sosească pentru acordarea asistenţei în domeniu".

"De asemenea, urmează să clarificăm situaţia tarifelor la gazele naturale şi energia electrică, care recent au fost majorate. Cred că Parlamentul trebuie să organizeze audieri în acest sens, iar Guvernul trebuie să elaboreze un mecanism de compensare pentru păturile social-vulnerabile ale populaţiei", a spus Streleţ.

Întrebat despre cauzele care l-au făcut să accepte propunerea de a deveni premier într-o perioadă foarte dificilă, candidatul a răspuns că "aceasta a fost decizia partidului".

"Sînt demult în politică, din 1993. Sînt om de partid, ştiu ce înseamnă încrederea camarazilor şi voi încerca să nu-i dezamăgesc", a spus Streleţ.

Deputatul a comunicat că componenţa Guvernului "în mare parte deja este cunoscută" şi și-a exprimat speranţa că se va bucura de votul de încredere al Parlamentului în zilele următoare.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, el a spus că ar dori să o vadă pe Maia Sandu în componenţa guvernului său, dar a refuzat să discute condiţiile înaintate de ea şi cauzele de respingere a candidaturii ei la funcţia de premier. Vorbind despre propriile condiţii în calitate de prim-ministru, candidatul a menţionat că "aceste condiţii sînt stipulate în Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?