Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Petrenco prevede noi provocări în „Orăşelul libertăţii”

27 iul. 2015,, 16:00   Societate
2962 3
Петренко предвещает новые провокации в "Городке свободы"
Foto: noi.md
Preşedintele partidului "Casa Noastră – Moldova" (CNM), Grigore Petrenco, consideră că structurile de forţă şi agenţiile private de pază pregătesc noi provocări împotriva participanţilor la acţiunea de protest din centrul Chişinăului. Opinia a fost exprimată luni, în cadrul unei conferinţe de presă în aşa-zisul "Orăşel al libertăţii", amplasat alături de casa prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc.

Potrivit agenţiei "Infotag", Petrenco a spus că luni dimineaţa, din orăşel au plecat poliţiştii care asigurau securitatea participanţilor la acţiune, în timp ce nişte indivizi şi-au parcat automobilele în apropiere de manifestanţi, solicitînd să fie eliberat spaţiul ocupat.

"Este o acţiune de protest paşnică, unde vin cetăţeni simpli. În prima zi a acţiunii au fost provocări. Poliţia, în comun cu agenţia de pază Argus, care aparţine lui Plahotniuc, au interzis instalarea corturilor. Mai tîrziu operatorii de la Publika TV şi OMEGA, precum şi avocata Ana Ursachi au fost loviţi de tineri bine făcuţi şi angajaţi ai agenției Argus. Provocările nu s-au oprit aici şi luni dimineaţă reprezentanţii Argus au parcat microbuze, blocînd traficul pe stradă și pregătind astfel terenul pentru a-i obliga pe manifestanţi să plece", a spus Petrenco.

El a relatat că provocatorii intenţionau să joace rolul de şoferi indignaţi, solicitînd să fie asigurată trecerea, deoarece protestatarii, în opinia lor, zădărnicesc traficul rutier, care este imposibil din cauza barierei instalate.

"Ei aşteaptă decizia de judecată privind demontarea corturilor. Mă adresez organelor de drept: îndepliniţi-vă obligaţiunile de serviciu. Nu vă fie frică de agenţiile de pază ale lui Plahotniuc, nu vă fie frică de «mercenarii» lui. Dacă protestul este paşnic, voi trebuie să-l protejaţi, deoarece a protesta împotriva noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale este dreptul constituţional al cetăţenilor Moldovei. Şi este absolut inadmisibil ca poliţia să nu reacţioneze în niciun mod la aceşti provocatori. Noi cerem să fie urgent identificaţi cei care i-au lovit pe jurnalişti. Este foarte important ca societatea moldovenească să vadă că criminalii vor fi pedepsiţi", a spus liderul CNM.

Petrenco a îndemnat organizaţiile internaţionale şi cele de apărare a drepturilor să monitorizeze evenimentele din cadrul acţiunii de protest.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?