Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Ciurea: Dilema PLDM-ului: un nou candidat sau alegeri anticipate

27 iul. 2015,, 13:35   Politică
6200 7
Чуря: Дилемма ЛДПМ – новый кандидат или досрочные выборы
Foto: tribuna.md
Consultările dintre președintele țării și liderii celor trei partide privind candidatul la funcția de prim-ministru au fost amînate două zile consecutiv. Din cîte se pare, candidatura anunțată de PLDM, Maia Sandu, are foarte puține șanse să preia funcția de șef al guvernului. „Înaintarea de către PLDM a unui al treilea candidat va slăbi pozițiile partidului în cadrul Alianței, or, acesta nu poate merge la atîtea cedări”, consideră politologul Cornel Ciurea, informează NOI.md.

În opinia expertului, al doilea candidat propus de PLDM, Maia Sandu, nu este agreat de PDM și PL, pentru că această candidatură este prea independentă. Astfel, aceste două partide se așteaptă că Maia Sandu nu va juca după regulile lor, deoarece ea este susținută de partenerii occidentali și donatori. Cel mai probabil, democrații și liberalii văd în Sandu un „cal troian”.

„Cît de dispus este PLDM să înainteze un nou candidat, al treilea la număr – este o mare întrebare. Se poate presupune că candidatura Maiei Sandu a fost propusă ca o răzbunare pentru faptul că democrații și liberalii nu au acceptat candidatura lui Filat. Și acum PLDM «joacă poker», amenințînd cu alegeri anticipate”, a opinat Ciurea.

Pe de altă parte, există o alternativă pentru candidatura Maiei Sandu și aceasta este a premierului interimar Natalia Gherman. „Însă, dacă PLDM va renunța la o candidatură și va propune alta, aceasta va însemna o cedare. Un partid nu poate face atîtea cedări, acest lucru este nociv pentru imaginea lui, de aceea PLDM se află într-o situație complicată”, consideră politologul.

O altă variantă este să i se propună PDM-ului să înainteze un candidat la funcția de premier în schimbul postului de spicher al parlamentului. „Dar și aceasta va însemna o cedare din partea PLDM-ului și este puțin probabil ca formațiunea să accepte o asemenea rocadă. Liberal-democrații și-au păstrat cu greu dreptul de a înainta candidatul la funcția de premier, iar cedarea acestui post ar însemna un pas înapoi. Cel mai probabil, PLDM alege între două soluții – să propună un nou candidat la funcția de premier sau să meargă la alegeri anticipate”, a conchis Cornel Ciurea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?