X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Experţii consideră că autorităţile se tem de intrarea oficială în vigoare a noilor tarife la gazele naturale şi energia electrică

24 iul. 2015,, 16:00   Economie
4994 4
Эксперты: власти опасаются официального вступления в силу новых тарифов
Foto: ampravda.ru
Experţii independenţi sunt siguri că autorităţilor Moldovei le este frică de intrarea în vigoare a noilor tarife la gazele naturale şi energia electrică, motiv din care decizia de săptămâna trecut a Agenţiei Naţional pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifelor deocamdată nu a fost publicată în Monitorul Oficial şi nu a intrat în vigoare.

Specialistul Institutului de Politici Europene şi Reforme, Serghei Tofilat, a spus, intervievat de corespondentul agenţiei "Infotag", că "având în vedere că 80% din populaţiei în actualele condiţii economice din Moldova abia supravieţuiesc, iar tarifele vor agrava şi mai mult situaţia lor, guvernanţii se tem că oamenii vor ieşi în stradă".

În opinia sa, majorarea tarifelor va provoca majorare în lanţ a tuturor poziţiilor - de la mărfuri la servicii.

"Populaţia, care în mare parte şi aşa este peste cap în datorii, nu va rezista unei asemenea stări de lucruri. Mai simplu vorbind "va pune mâna pe furcă". Tarifele din Moldova, dimpotrivă, trebuie reduse. În ultimii 20 de ani în structura acestora operatorii au introdus pierderi, care nu sunt justificate. Dar este un proces dificil. Trebuie studiată majorarea tarifelor, efectuată treptat, de a argumenta iraţionalitatea pierderilor introduse", a spus el.

Expertul independent Nicolae Mogoreanu, de asemenea, este sigur că autorităţile nu se grăbesc ca noile tarife să intre în vigoare, fiindu-le frică de o explozie socială.

"În tarifele aprobate în multe poziţii sunt elemente nejustificate. Sunt luate din pod, dacă să vorbim la direct. Modul în care au fost discutate tarifele sunt o poveste aparte. Directorii ANRE căscau, se uitau prin părţi, nu participau la discuţii, s-a creat impresia că decizia de majorare a tarifelor a fost luată din timp. Experţii independenţi nu erau ascultaţi, iar unii reprezentanţi ai operatorilor - furnizorii de servicii, pentru prima dată au venit fără rapoarte de calcule. În linii generale, mie, această aşa-zisă dezbatere, îmi pare spectacol. Tarifele trebuie majorate, cu siguranţă, dar nu în holuri şi pe ascuns, dar argumentat, prezentând cifre", consideră Mogoreanu, care nu a exclus că indicaţia de a nu se grăbi cu publicarea noilor tarife a venit din Bruxelles.

"Deştepţilor noştri de la putere" li s-a explicat că ei riscă mult, fiind în pragul unei explozii a nemulţumirii", a explicat el.

Cu colegii nu este de acord fostul director al ANRE, Victor Parlicov, care are dubii în privinţa fricii autorităţilor.

"Nu cred că problema este în faptul că le este frică. Şi anterior au fost cazuri când publicarea deciziilor ANRE dura două săptămâni sau chiar mai mult", a amintit el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?