Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4023

În legătură cu situația din Ucraina, va crește exportul moldovenesc prin portul Giurgiulești

24 iul. 2015,, 12:00   Economie
3260 0
С учетом ситуации в Украине увеличится молдавский экспорт через порт в Джурджулештах
Foto: danube-river.info
În legătură cu situația din Ucraina, producătorii agricoli din Găgăuzia se confruntă cu anumite probleme la exportul producției. În situația creată ei caută noi căi logistice și examinează posibilitatea de a exporta vinuri și producție agricolă prin Portul Liber Internațional Giurgiulești. Declarația aparține bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, și a fost făcută la ședința în teritoriu a Comitetului executiv de la Comrat, la care au participat conducătorii celor mai mari întreprinderi din autonomie, notează NOI.md.

Directorul general al investitorului general și operatorul portului, compania „Danube Logistics”, Thomas Moser, prezent la ședință, a relatat despre activitatea portului Giurgiulești. Principalele activități ale portului sînt transporturile maritime și fluviale, transportul intern, servicii de expediere și servicii oferite de parcul industrial. Pe teritoriul portului funcționează cîte un terminal petrolir, de containere și cereale.

Directorul terminalului de cereale, Mihail Redchin, i-a prezentat conducerii Găgăuziei cum funcționează elevatorul pentru cereale, menționînd că terminalul are o capacitate de 50 de mii de tone de cereale. În anul 2014, prin elevator au fost exportate circa 500 mii tone de grîu.

Antreprenorii găgăuzi vor putea nu doar să beneficieze de serviciile portului pentru transportatrea mărfurilor, ci și să devină rezidenți ai portului internațional. Potrivit directorului adjunct al companiei „Danube Logistics”, Ala Aidov, una din companiile găgăuze deja construiește pe teritoriul portului un terminal pentru transbordarea produselor petroliere grele. Exportatorii și importatorii din Găgăuzia pot transporta mărfuri prin port prin diferite căi: direct, cu nave maritime, și în containere.

Portul Liber Internațional Giurgiulești a fost creat în anul 2005. În prezent, în port activează 50 de companii rezidente, care efectuează activități economice în diferite domenii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?