Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1432
Preşedintele stiri: 4021

Mitropolitul Vladimir a împlinit 26 de ani de cînd păstoreşte Biserica Ortodoxă din Moldova

22 iul. 2015,, 10:15   Societate
2622 1

Foto: mitropolia.md

Mitropolitul Vladimir a împlinit 26 de ani de cînd a fost binecuvîntat episcop al Chișinăului și Moldovei. Arhimandritul Vladimir, cu numele de mirean Nicolae Cantarean, a primit această funcție bisericească în data de 21 iulie 1989. În zi de sărbătoare, mitropolitul a sfinţit prima biserică din satul Făurești, comuna Ciorescu.

Acum 26 de ani, cînd Arhimandridul Vladimir avea 37 de ani, a devenit episcop. Prima liturghie a oficiat-o la Mănăstirea Sfîntul Mare Mucenic Teodor Tiron, exact la o săptămînă de la numirea sa în funcție.

"În anul 1989, creștinii ortodocși din Republica Moldova au dorit ca în fruntea bisericii să fie un moldovean care cunoaște limba maternă. Și atunci, cred că este pronia lui Dumnezeu sau norocul meu că am fost eu ales ca să fiu conducătorul acestei sfinte biserici", a spus mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Înaltpreasfințitul Vladimir.

În această perioadă, în țară au fost deschise peste o mie de biserici.

"Dacă pînă în anul 1988, în Republica Moldova existau 194 de biserici și unica mănăstire de maici, Japca, în prezent avem în jur la 1300 de biserici, avem 42 de mănăstiri, avem opt schituri, opt școli duhovnicești", a spus mitropolitul.

Înalta faţă bisericească spune că cel mai mult îşi doreşte sănătate:

"Eu doresc ca bunul Dumnezeu să-mi dea sănătate și împreună cu sinodul bisericii ortodoxe în Moldova, cu clericii bisericii ortodoxe din Moldova, împreună cu dumneavoastră, să muncim și mai departe pentru binele bisericii noastre, pentru binele societății noastre."

Titlul de Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove i-a fost oferit în anul 1992de către Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii Alexei al II-lea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?