X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Șelari: Rata anuală a inflației va fi nu mai mică de 15%

21 iul. 2015,, 11:45   Economie
2795 1
Шеларь: По итогам года инфляция будет не менее 15%
Foto: allmoldova.com
„În situația actuală (majorarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică, urmează majorarea tarifelor la apă), rata inflației în anul 2015 ar putea fi la un nivel nu mai mic de 15%”, consideră directorul Centrului de Investigații Strategice și Reforme, Galina Șelari, informează NOI.md.

Potrivit expertei, ANRE nu va putea refuza solicitarea SA „Apă-Canal Chișinău” de majorare a tarifelor, pentru că stațiile de pompare funcționează în bază de energie electrică, iar fără electricitate, gaze naturale și apă nu funcționează practic nimic. Aceasta înseamnă că în curînd se va scumpi pîinea.

„În primul rînd, se va scumpi pîinea fabricată la brutăriile mici. Însă nici SA «Franzeluța» nu va putea evita majorarea prețurilor, deoarece fără susținere de la bugetul de stat întreprinderea nu poate menține prețurile, iar statul nu are această posibilitate. Se vor scumpi și produsele lactate. Cred că surprizele neplăcute pentru consumatori vor începe deja săptămîna aceasta”, a spus experta.

Potrivit Galinei Șelari, Banca Națională a Moldovei, care răspunde pentru indicele prețurilor, curînd nu se va încadra în noul coridor pe care l-a stabilit la începutul lunii și conform căruia, la sfîrșitul anului rata inflației se va menține în limitele nivelului de 10%.

„Pe fundalul incertitudinii cu cît se va scumpi apa, dar considerînd că majorarea tarifului va fi nesemnificativă, la sfîrșitul anului rata inflației va constitui 15%. Dacă tariful la apă va crește considerabil, atunci rata inflației ar putea ajunge pînă la 17%. Și asta în condițiile în care nu se vor scumpi brusc fructele și legumele. Putem spera la aceasta, avînd în vedere recolta bună”, consideră Galina Șelari.

Totodată, experta a atras atenție asupra prognozei la prețuri făcută de Consiliul Internațional al Grîului. Potrivit experților acestei structuri, din cauza condițiilor climaterice din acest an nu există o certitudine privind recolta, ceea ce a provocat, în mai-iunie, o creștere a prețurilor la cereale cu 4%.

„Avînd în vedere că s-au scumpit electricitatea, gazele naturale și urmează, posibil, apa, în plus, cresc prețurile la materia primă– grîu, rata inflației ar putea fi și mai mare. În pofida indicatorilor buni de la începutul anului, rata inflației în Moldova nu poate fi mai mică de 15%. Aceasta în condițiile actuale, pentru că nu se știe se ce va întîmpla, pînă la sfîrșitul anului, cu tarifele la energia electrică și gazele naturale. Avînd în vedere că Fenosa intenționează să conteste în instanță decizia ANRE, tarifele ar putea să mai crească. În plus, dacă recolta de grîu va fi mică, prețurile pe piața mondială vor crește. De aceea, mai exact despre rata inflației în anul 2015 vom putea vorbi spre toamnă”, a conchis Galina Șelari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?