X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dosarele de corupție ar putea fi examinate de judecătoriile specializate

17 iul. 2015,, 15:52   Societate
2597 1

Dosarele de corupție ar putea fi examinate de judecătoriile specializate
Фото: gandul.info

În Republica Moldova ar putea fi create judecătorii specializate în examinarea cauzelor de corupţie şi a celor conexe. O inițiativă în acest sens vine din partea Centrului de Reformă în Sistemul Judecătoresc, care propune inclusiv crearea unei curți de apel specializate în domeniul corupției, dar și a unui colegiu specializat în cadrul Curții Supreme de Justiție, notează NOI.md.

Potrivit inițiativei, numirea în funcții a judecătorilor care vor activa în astfel de instanțe ar urma să fie făcută în urma unei selecții riguroase și cu testarea prealabilă la poligraf. Instanțele specializate ar urma să fie create prin reorganizarea Judecătoriei militare, în baza personalului și fondului material deținut de aceasta.

Potrivit experților, concentrarea dosarelor la un cerc restrîns de judecători specializaţi poate asigura consecvenţă în luarea deciziilor şi o practică unitară în acest domeniu.

„Cunoştinţele aprofundate în domeniul juridic ale judecătorului favorizează luarea unor decizii de o mai bună calitate. Specializarea permite judecătorului, prin examinarea în mod repetat a mai multor cauze de aceeaşi natură, să înţeleagă mai bine realităţile referitoare la cauzele care îi sînt încredinţate”, argumentează experții Centrului de Reformă în Sistemul Judecătoresc.

Instituția își propune să elaboreze un pachet legi cu privire la specializarea judecătorilor în examinarea cauzelor de corupţie, dar și crearea instanțelor respective.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?