Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Expert: În proiectul privind asamblarea tehnicii se întrevede o componentă corupțională

17 iul. 2015,, 14:15   Societate
3487 2
Эксперт: В проекте по сборке техники проглядывает коррупционная составляющая
Foto: trud7.md
În Moldova se preconizează organizarea asamblării în comun a tehnicii comunale și rutiere. Partea moldovenească este reprezentată de întreprinderea privată SRL Auto-Prezent. Totodată, se menționează despre finanțarea proiectului din contul bugetului de stat și organizațiilor donatoare, relatează NOI.md. Însă, potrivit Legii privind achizițiile publice, banii publici pot fi cheltuiți pe anumite proiecte doar după selectarea executantului în baza unui concurs.

Pe pagina-web a SRL Auto-Prezent se comunică că acesta este cel mai mare centru comercial de vînzare, asamblare industrială, reparație și deservire a tehnicii diverse. Și chiar dacă acesta este apriori cel mai bun, Legea totuși trebuie respectată.

Cîndva afacerea cu asamblarea troleibuzelor belaruse în baza Regiei Transport Electric a municipiului Chișinău a fost examinată atent de consilierii municipali. Unul dintre ei este Victor Gurău. În opinia lui, în asemenea proiecte întotdeauna există pericole ascunse, deoarece astfel de acorduri încalcă principial normele legislative din punctul de vedere al selectării libere și participării echitabile a agenților economici la tendere.

„Atunci cînd se folosește o astfel de manevră (una similară a fost folosită la asamblarea troleibuzelor), se încalcă aceste principii, deoarece se creează privilegii pentru un singur agent economic, pentru a ocupa un sector sau altul al pieței. Cînd statul stabilește relații contractuale cu o întreprindere, ulterior agentul economic poate să-și impună politica de preț la produsele achiziționate, deși alte întreprinderi pot oferi în același timp prețuri mai bune la un produs similar”, susține fostul consilier municipal.

Potrivit lui, dacă atunci cînd proiectul de asamblare a tehnicii comunale și rutiere în Moldova este examinat drept o întreprindere mixtă care nu obligă partea moldovenească să achiziționeze un anumit volum de producție, este una, iar dacă contractul conține obligații de achiziție, atunci e o încălcare flagrantă. Bineînțeles că este vorba despre achiziționarea tehnicii pentru necesitățile țării noastre. Acest lucru se numește „trafic de influență” și inițial are o componentă corupțională semnificativă.

„În pofida faptului că este vorba despre un agent economic privat, această schemă cu utilizarea mijloacelor publice face posibil furtul acestora, s-a arătat convins Victor Gurău. Dacă se presupune finanțarea din bugetul de stat, atunci din start se fac aluzii la faptul că statul va efectua achizițiile de tehnică comunală și rutieră asamblată în Moldova din contul alocațiilor bugetare, deci există un interes personal. Tenderul transparent presupune participarea a trei-patru producători care ar putea face o ofertă mai avantajoasă. Deoarece întotdeauna o unitate de asamblare va costa mai mult decît una de producere”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?