X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Poisic: Nu știu ce le-am putea oferi americanilor în afară de vin

17 iul. 2015,, 11:25   Economie
3069 0
Пойсик: Большого всплеска экспорта в США не будет
Foto: noi.md
Întreprinderile moldovenești vor putea exporta încă doi ani în SUA mărfuri industriale fără achitarea taxelor vamale, datorită prelungirii Sistemului generalizat de preferințe comerciale (GSP). Va stimula acest lucru creșterea exportului moldovenesc în SUA?

Potrivit datelor statistice, în ianuarie-mai 2015, Moldova a exportat în SUA mărfuri în valoare de 11 milioane de dolari sau cu 12% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

„Cu părere de rău, la multe categorii de mărfuri care ne interesează sîntem necompetitivi”, consideră doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic. „Țara noastră în mare parte vinde materie primă: piei de animale, fier uzat, nuci, miere, cereale, și asta este o problemă. SUA oferă posibilitatea de a exporta fără achitarea taxelor vamale mărfuri industriale. Nu știu ce le-am putea oferi americanilor din mărfurile industriale, în afară de vin”.

La mijlocul anilor 90, Fabrica de ceramică din Ungheni, care atunci producea cantități importante de articole din ceramică, a încercat să pătrundă pe piața americană. Însă atunci întreprinderea așa și nu a obținut permisiunea de a exporta în SUA. Moldova exportă în SUA un volum nu prea mare de textile produse în sistem lohn, însă pentru aceasta niciodată nu a fost nevoie de sistemul de preferințe comerciale. „În opinia mea, nu se va înregistra un mare val de export în SUA”, a conchis Mihail Poisic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?