Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Ecologii din Moldova cer să fie încetată arendarea terenurilor forestiere

15 iul. 2015,, 13:00   Societate
2628 0

Экологи Молдовы требуют прекратить сдачу в аренду лесных угодий
Foto: ipn.md

Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, i-a adresat un mesaj șefului Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, prin care îi solicită să convingă conducerea țării să revadă Regulamentul de folosire a fondului forestier din Moldova, informează NOI.md.

Potrivit lui Alecu Reniță, statul este prejudiciat cu peste un miliard de lei anual, din cauza aplicării prevederilor acestui regulament, care permite ca spațiile forestiere să fie date în arendă pentru organizarea odihnei cetățenilor. Potrivit ecologilor, în prezent, în arendă se află peste 3 mii ha de păduri. Totodată, ecologii consideră că prețul arendei este diminuat și constituie 4800 de lei pe an pentru un hectar.

Alecu Reniță indică, de asemenea, că Agenția „Moldsilva”, care este împuternicită cu controlul asupra respectării de către arendași a condițiilor de folosire a spațiilor forestiere, are o atitudine formală și de facto contribuie la privatizarea pădurilor. În opinia președintelui Mișcării Ecologiste, aceasta ar putea însemna că funcționarii Agenției au interese materiale.

Ecologii au solicitat în repetate rînduri modificarea Regulamentului și încetarea practicii de dare în arendă a terenurilor forestiere, însă instituțiile de profil ignoră aceste solicitări.

În apelul adresat lui Pirkka Tapiola în cadrul unei conferințe de presă speciale, care a avut loc pe 14 iulie, ecologii îi solicită oficialului european să atenționeze autoritățile țării asupra situației inadmisibile în domeniul folosirii terenurilor forestiere din țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?