Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Experţi: „Partidul Nostru” şi PSRM au refuzat să formeze coaliţie din motive personale şi de partid

13 iul. 2015,, 15:25   Politică
6272 6
Эксперты: "Наша партия" и ПСРМ отказались от коалиций из-за интересов
Foto: ipn.md
Preşedinţii "Partidului Nostru" (PN) şi Partidului Socialiştilor (PSRM), Renato Usatîi şi Igor Dodon, au renunţat la declaraţiile precedente privind formarea alianţelor la nivel local pornind de la interese de partid şi personale, consideră directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie.

Într-un interviu acordat agenţiei "Infotag", el a spus că, contrar declaraţiilor din cadrul campaniei electorale cu privire la necesitatea de a forma alianţe PN-PSRM, liderii acestor partide au întîlnit numeroase obstacole pentru asemenea cooperare.

"În politică nu există loc pentru iubire şi prietenie. Doar interese. O situaţie similară se înregistrează şi pe flancul drept, unde PLDM şi PL luptă pentru acelaşi segment de electorat. Lupte între partide au loc întotdeauna, chiar şi cînd sînt colegi de coaliţie", a menţionat Barbăroşie.

Expertul consideră că, deşi conducerea partidelor a coordonat unele subiecte la nivel central, în raioane nu întotdeauna acest lucru este realizabil, deoarece în teritoriu politicienii au interese proprii, ei se gîndesc la imaginea lor în localitatea de referinţă. Politologul a exemplificat prin Consiliul Raional Anenii Noi, unde PLDM a făcut coaliţie cu comuniştii, iar PDM a rămas în opoziţie.

"În ceea ce priveşte relaţiile dintre Dodon şi Usatîi, nu ar trebui să uităm că la un moment dat socialiştii se considerau succesori pe drept ai comuniştilor pe flancul stîng, iar apariţia lui Usatîi le-a zădărnicit planurile. Între ei se dă o luptă crîncenă pentru electoratul prorus, care nu cred că în curînd va înceta", a spus Barbăroşie.

Și expertul politic Roman Mihăeş consideră că între partide se dau lupte pentru electoratul prorus.

"PN a obţinut rezultate bune la alegerile locale. Aceste rezultate sînt mai bune decît indicii PSRM. Usatîi conştientizează faptul că poate deveni principalul politician prorus din Moldova şi se foloseşte de aceasta pentru atingerea sarcinilor propuse. În situaţia dată existenţa divergenţelor şi problemelor între Usatîi şi Dodon nu sînt de mirare", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?